Bulletkrediet voor vastgoed

Heel wat gezinnen of bedrijven die willen investeren in vastgoed sluiten hiervoor een bulletkrediet af. Maar wat is dat nu precies? En is deze financieringsmethode de moeite waard, of kijk je beter naar andere mogelijkheden? In dit artikel vind je alle antwoorden.

Wat is een bulletkrediet?

Een bulletkrediet is een krediet waarbij je het geleende bedrag pas op het einde van de looptijd terugbetaalt. De maandelijkse betaling bestaat alleen uit de intrest op de lening.

Een korte simulatie om de werking toe te lichten:

Stel dat we naar een bank stappen en een bulletkrediet afsluiten voor een totaalbedrag van €100.000 met een looptijd van 5 jaar en een rentevoet van 2,8%. In dit geval bedraagt de maandelijkse aflossing €230. Tijdens de looptijd betalen we dus enkel de rente terug, geen kapitaal. De €100.000 betalen we in één keer terug wanneer het bulletkrediet na 5 jaar is afgelopen.

Een bulletlening voor vastgoed investeringen

Een bulletkrediet is een zeer interessante financieringsmethode voor mensen die een beleggingspand willen kopen. Dat komt omdat de maandelijkse lasten bijzonder laag zijn. Je betaalt enkel interesten zolang de lening loopt. Bij vastgoedinvesteringen kan je deze kosten laten dragen door de huurinkomsten die je ontvangt.

Voordelen en nadelen

Benieuwd of een bulletkrediet iets voor jou is? Vergelijk dan zeker de voor- en nadelen.

Voordelen bulletkrediet:

Nadelen bulletkrediet:

Hoe lang kan een bulletlening lopen?

Natuurlijk kan je de looptijd onderling afspreken met de bank, afhankelijk van je behoeften en financiële slagkracht. Toch zien we dat de meeste bulletleningen een vrij korte duurtijd hebben, meestal tussen de 5 en 10 jaar.

Bulletkredieten en groepsverzekeringen

De financiële instelling onderstelt dat je op het einde van de rit voldoende kapitaal hebt om het bulletkrediet terug te betalen. Je moet dus aantonen dat er beschikbare fondsen zijn. Dat kan bijvoorbeeld via een groepsverzekering. Belangrijk om te weten is dat banken alleen rekening houden met het reeds gespaarde bedrag, en niet met toekomstige stortingen. Deze groepsverzekering is dan ook de reden waarom vooral 50-plussers, die bijna op pensioen kunnen, een bulletlening afsluiten voor beleggingen in vastgoed.

Ook andere toekomstige fondsen komen in aanmerking, zoals een VAPZ dat wordt uitbetaald of een beleggingsportefeuille die je in pand geeft. De bank zal telkens onderzoeken of deze fondsen voldoende zijn om een lening af te sluiten.

Tarieven 2021

De reële jaarlijkse rente van bulletleningen varieert doorheen de jaren. De tarieven in 2021 schommelen rond de 2,7% à 3%. Je zal merken dat dit hoger ligt dan een klassieke hypothecaire lening. Dat komt omdat een bulletkrediet meer risico inhoudt voor de bank.

Opgelet; naast de rente zijn er mogelijks nog andere kosten verbonden aan deze financieringsmethode, zoals dossierkosten, registratierechten van het krediet, enz.

Vervroegd terugbetalen

Een bulletlening noemt men ook weleens een ‘krediet op vaste termijn’. De looptijd wordt dus op voorhand vastgelegd. Een bulletkrediet vervroegd terugbetalen is dus meestal niet nodig. Laat de bank dit wil toe, dan zijn er natuurlijk extra kosten aan verbonden. Controleer de voorwaarden van de overeenkomst voor meer informatie.