Een vastgoedbeheerder, wat is dat?

Als je op zoek bent naar investeringsvastgoed ben je ongetwijfeld de term vastgoedbeheerder reeds tegengekomen. Maar wat is dat? In dit artikel vind je alle informatie over het takenpakket van deze specialist en de kostprijs.

Wat is een vastgoedbeheerder?

Een vastgoedbeheerder fungeert als tussenpersoon tussen de huurders en eigenaar van een vastgoed. Hij neemt alle praktische zaken uit handen. Zo hoeft de eigenaar minder aandacht te spenderen aan de administratieve kant van zijn investering.

Het beheer van vastgoed neemt heel wat tijd in beslag. Zeker wanneer er meerdere panden in je portefeuille zitten. Wie een druk leven heeft, kan dus best een externe vastgoedbeheerder inschakelen om enkele administratieve taken uit te besteden. Zo bespaar je jezelf tijd en stress.

Welke taken vervult een vastgoedbeheerder?

Het takenpakket van een vastgoedbeheerder is erg divers. Hij zal bijvoorbeeld nieuwe huurders screenen en huurinkomsten innen, maar evengoed ook herstellingen opvolgen en veiligheidsprocedures controleren. Kortom; alles om het hele verhuurproces zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Administratief beheer

Technisch beheer

Commercieel beheer

Belangrijk om te weten is dat het takenpakket vaak maatwerk is. Je kiest dan zelf welke diensten je uitbesteedt aan de vastgoedbeheerder, en welke je zelf uitvoert. Dat is een modulaire oplossing. Natuurlijk is ook een all-in formule mogelijk voor eigenaars die helemaal geen zorgen willen.

Hoeveel kost een vastgoedbeheerder?

Vastgoedbeheer brengt natuurlijk enkele kosten met zich mee. Deze specialisten werken spijtig genoeg niet gratis.

Sommige bedrijven gebruiken een vast kostenmodel. Je betaalt dan een vast bedrag per maand. De prijs ligt doorgaans tussen de €50 en €150 per maand, afhankelijk van welke diensten je gebruik maakt. Andere vastgoedbeheerders kiezen ervoor om te werken op commissie. Die bedraagt ongeveer 6% van de betaalde huur (maar kan oplopen tot 10% voor exclusieve panden).

Wanneer is dit interessant?

Een vastgoedbeheerder inhuren is vooral interessant voor mensen die een aanzienlijke vastgoedportefeuille hebben. Wanneer je alle administratieve en praktische zaken moet regelen voor het beheer van 10, 20 of zelfs meer panden, neemt dit enorm veel tijd in beslag. Tijd die je waarschijnlijk liever aan andere zaken spendeert. De kost van een externe beheerder is deze tijdswinst dan absoluut waard.