Vind een vastgoedexpert die je de juiste adviezen geeft

De vastgoedexpert: de naam geeft het al een beetje prijs. Deze persoon is gespecialiseerd in vastgoed, meer bepaald in het investeren ervan. Een professional die diensten uitvoert met betrekking tot verkoop of verhuur van vastgoed wordt ook wel eens vastgoedexpert genoemd, maar in dit artikel lees je meer over de vastgoedinvesteringsexpert of vastgoedconsultant. Dit is namelijk de persoon die je nodig hebt wanneer je klaar bent om een aankoop te doen op de vastgoedmarkt, met als doel een mooi rendement te genereren!

vastgoedinvesteringsexpert

Op welke expertise kan je rekenen?

Vastgoedexpertise

Als beginnende, maar ook als meer ervaren vastgoedinvesteerder kan je aankloppen bij zo’n professional. De vastgoedwereld kan namelijk overweldigend zijn en professioneel advies kan je heel wat nieuwe inzichten opleveren. Zo zul je bijvoorbeeld leren dat:

  1. Het ideale vastgoed waarin je wilt investeren niet per se dat pand is met de laagste aankoopprijs: er spelen heel wat meer factoren mee dan enkel de prijs!
  2. Het veiliger is om een doorgrond financieel plan op te maken samen met een expert, zodat je rendement niet louter van het toeval afhangt.
Waarover denkt zo’n expert dan allemaal na?

Eerst en vooral bekijkt hij jouw persoonlijke financiële situatie: hoeveel bedraagt je eigen inbreng? Welke financieringsvormen zijn er mogelijk? Dit speelt alvast een grote rol in het bepalen van het toekomstige rendement van je investering. Dat rendement zal optimaal zijn wanneer je een geschikt vastgoed uitkiest: dit hangt dus niet alleen af van de aankoopprijs, maar ook externe factoren kunnen dit beïnvloeden.

Bevolkingsgroei

Steden en gemeenten die een gunstige bevolkingsgroei kennen, zijn heel geschikt voor een investering in vastgoed. Niet alleen bevolkingsevoluties zijn belangrijk, ook lokale initiatieven en veranderende infrastructuur kunnen de interesse in een bepaalde stad of gemeente sterk beïnvloeden met het oog op een investering.. Een expert volgt deze ontwikkelingen op de voet en kan dus gegrond advies geven.

Locatie

Locatie is één van de belangrijkste elementen om in acht te nemen. Particulieren die een enkele investering in vastgoed willen doen, hebben er vaak baat bij dat het pand op korte afstand van hun eigen woning ligt, zeker wanneer ze de verhuring in eigen handen nemen. Ervaren vastgoedinvesteerders gaan dan weer specifiek zoeken naar de locatie waar het rendement het hoogst zal liggen voor onroerend goed.

Over- en onderaanbod

Bepaalde steden en gemeenten kampen met een onderaanbod aan woningen. Op deze plaatsen wordt het dus vaak extra interessant om te investeren. Te vermijden zijn dan weer de plaatsen waar er een overaanbod is. Dit verschijnsel komt soms ook voor op plaatsen waar er sprake is van té veel nieuwbouwwoningen. Het opvolgen van dit over- of onderaanbod valt ook binnen de expertise van een vastgoedexpert. Zo loop je zeker niet het risico om te investeren op de verkeerde locatie.

Financiële expertise

Diversificatie van de portefeuille

Als beginnende investeerder is dit waarschijnlijk (nog) niet van toepassing, maar wanneer je iets meer gevorderd bent kan het handig zijn om te gaan diversifiëren in je beleggingsportefeuille. Je kan dan investeren in vastgoed ter aanvulling op je andere investeringen en beleggingen. Vastgoed kan dienen als buffer om meer zekerheid in je portefeuille te brengen tussen andere, meer risicovolle, beleggingen. Dit vereist een goede strategie en om de beste keuzes te maken, is het aangewezen om hiervoor aanspraak te maken op een professional.

Hoe bepaal je de geschikte lening?

Jawel, naast de klassieke hypothecaire lening bestaan er nog andere alternatieven om je vastgoed te financieren! Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar de manier waarop je je vastgoed financiert kan een invloed hebben op je rendement. Zo kan je ook kiezen voor een bulletkrediet of een wederopname van je bestaande hypothecaire lening.

Niet alleen dat, ook de verhouding tussen je eigen kapitaal en het geleende kapitaal kan maken dat je hefboomeffect al dan niet versterkt wordt. Het geleende kapitaal kan namelijk voor een hoger rendement op je eigen kapitaal zorgen. Een goede financiële analyse is dus ook hier de boodschap.

Kan ik ook investeren in vastgoed met mijn vennootschap?

Jazeker, je kan ook het vermogen van je vennootschap aanspreken om te investeren in vastgoed. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Voordelen

Je kan bepaalde kosten aftrekken als beroepskosten. Denk maar aan aankoopkosten, notariskosten, onderhoudskosten… . In bepaalde gevallen kun je zelfs de btw recupereren op een nieuwbouwwoning.

Nadelen

Wanneer het vastgoed in je vennootschap zit en je deze wilt verkopen, betaal je een meerwaardebelasting op de gerealiseerde meerwaarde. Dit is niet het geval wanneer je het vastgoed als privépersoon aankoopt en na een periode langer dan 5 jaar verkoopt.

Is zo’n expert nodig? 

Zoals je intussen waarschijnlijk gemerkt hebt, is de wereld van investeren in vastgoed iets gecompliceerder dan je op het eerste gezicht misschien zou denken. Je moet nadenken over het geschikte pand, het financiële en fiscale plaatje, maar ook je toekomstperspectief moet je in acht nemen. Het is daarom altijd nuttig om contact op te nemen met een professional. Zo kan je met een gerust hart investeren en kan je genieten van zekerheid en een optimaal rendement.