Sparen of investeren in vastgoed? Dit zijn de voor- en nadelen

Investeren in vastgoed of toch maar sparen op de klassieke manier? Doordat de spaarrentes historisch laag zijn, kampen vele particuliere investeerders met deze vraag. Investeren in vastgoed wordt steeds meer overwogen als een alternatief voor het spaarboekje. En daar zijn goede redenen voor! Er zijn echter ook wat nadelen. Dus wat is dan de beste keuze?

sparen of investeren in vastgoed

We bouwen graag een spaarrekening op als appeltje voor de dorst, maar dat appeltje wordt de dag van vandaag opgegeten door inflatie. Die inflatie is tegenwoordig zo hoog, dat de koopkracht omlaag schiet. Hoe kan je dan wel rendement halen uit je spaargeld? Investeren in vastgoed is een slim alternatief voor het verlieslatende spaarboekje. Investeren in een onroerend goed wordt tegenwoordig gezien als een veilige en interessante manier van sparen. Het is niet alleen winstgevend, maar ook een investering met weinig risico. 

Waarom investeren in vastgoed een slim alternatief is?

Veel investeringsmogelijkheden 

De tijd waari, men alleen maar investeerde in een klassiek appartement of een bescheiden woning is voorbij. De mogelijkheden om te investeren in vastgoed zijn tegenwoordig veel breder. Investeren in parkeerplaatsen, studentenkamers en tweede verblijven is nog maar het begin van vele mogelijkheden.

Meerdere bronnen van inkomsten 

Vastgoed brengt op meer manieren geld op dan je zou denken. Als eerste heb je de directe inkomsten vanuit de verhuur of het gebruik van je vastgoed. Maandelijks strijk je als huisbaas huurrendement op. Deze liggen al een stuk hoger dan het rendement die je normaal op je spaarboekje zou hebben. Dankzij de inflatie blijven de huurprijzen stijgen, waardoor jij meer inkomsten krijgt!

Daarnaast hebben we ook nog de gerealiseerde meerwaarde of het meerwaarde-potentieel op lange termijn. Je niet dus van een dubbel rendement. Tot slot zijn er ook enkele fiscale voordelen die de investering met zich meebrengt.. Zo kan je betaalde interesten op je woonkrediet aftrekken van je netto belastbaar onroerend inkomen. Investeren in vastgoed levert je dus op meerdere manieren een financieel voordeel op!

Investeren in een zekere toekomst  

De traditionele markten zijn vaak onderhevig aan een extreme volatiliteit. Heel wat verschillende factoren hebben invloed op de markt waardoor hevige schommelingen ontstaan. Dit is echter niet het geval op de vastgoedmarkt wanneer je je investeringsvastgoed zorgvuldig uitkiest. Hier geniet je van een meer consistent rendement en kan je investering je heel wat geld opleveren.

Op korte termijn zal die consistentie gegarandeerd worden door de huurcontracten. Op lange termijn is de keuze van een goede regio met een solide vastgoedmarkt hetgeen die voor meer consistentie zal zorgen. De vastgoedprijzen in België zijn vrij stabiel en blijven langzaamaan, waardoor er een meerwaarde wordt gecreëerd.

Tijdsintensief? Niet altijd!

Vastgoed hoeft niet tijdsintensief te zijn. Als huisbaas zijn er natuurlijk enkele verplichtingen die moeten worden nagekomen, maar deze kunnen perfect uit handen worden gegeven aan een externe partner. Zo kun je voor een vastgoedinvestering opteren met een verhuurservice.

Daarnaast kan het ook interessant zijn te investeren in nieuwbouwappartementen. Hier zal de syndicus de appartementen opvolgen. Doorgaans zijn renovatiekosten het eerste decennium nog niet aan de orde, waardoor je nog meer kan genieten van je investering. 

Investeren in vastgoed is fiscaal interessant

Zowel voor particulieren als voor vennootschappen is het interessant te investeren in vastgoed op fiscaal vlak. Huuropbrengsten voor particulieren worden enkel belast op het kadastraal inkomen. Daarnaast zijn er verschillende vormen van leningen mogelijk. Hierdoor kan je als particulier de lening aangaan die het beste bij jouw investering past. 

Ook als vennootschap zijn er verschillende fiscale voordelen. De investering in een onroerend goed is aftrekbaar en afschrijfbaar voor vennootschappen. Makelaarskosten, herstellingen en onderhoudskosten zijn allemaal voorbeelden van kosten die kunnen worden afgetrokken.

Investeren met beperkt budget

Ook met een beperkt budget kan je je geld investeren in vastgoed. Zelfs met minimale inleg geraak je vaak al aan genoeg geld om een hypothecaire lening aan te gaan. Door de extra inkomsten heb je ook enkel die eigen inbreng nodig als je wilt investeren in vastgoed. Alle latere kosten kan je betalen met de extra inkomsten!

Investeren is geen absolute zekerheid, zelfs niet in de vastgoedmarkt. Wat zijn de nadelen?

Hoge kapitaalvereisten 

Een van de nadelen van het investeren in vastgoed zijn de hoge kapitaalvereisten. Wie slechts enkele honderden euro’s wenst vrij te maken, bekijkt best de alternatieven om te beleggen. Om een financiering te verkrijgen voor vastgoed is een minimum eigen inbreng nodig. De financiële instelling zal vaak vereisen dat je een bepaald aantal eigen middelen investeert vooraleer zij een lening zullen geven. 

Herhaaldelijke kosten voor uw vastgoed

Het totale kostenplaatje van je vastgoed is niet gelimiteerd tot de maandelijkse aflossing van je lening. Er komen ook een aantal andere kosten bij een opbrengsteigendom kijken. Hierbij denken we vooral aan de beheerkosten, verzekeringen en onderhoudskosten.

Daarnaast zijn er ook nog belastingen voor het onroerend goed en de gemeentebelasting. Tot slot kunnen er zich ook bijkomende problemen voordoen, zoals een onverwachte grote kost voor een herstelling of kosten voor leegstand. Opteer je dan om het onroerend goed te verkopen, dan kunnen er hier eventueel nog makelaarskosten bijkomen. 

Conclusie: sparen of investeren? 

Vastgoed biedt enkele mooie investeringsopportuniteiten. Investeren in een onroerend goed kan een aantrekkelijke bron van inkomsten zijn en een interessant alternatief voor het verlieslatende spaarboekje. 

Net zoals bij elke andere investering, denk je best goed na voor je eraan begint. Een vastgoedinvestering is een investering op langere termijn. Wil je investeren op korte termijn, is het beter om een alternatief te kiezen.

Investeren in vastgoed is dus een uitstekend idee voor wie meer rendement uit zijn spaargeld wil halen op lange termijn. Door zijn waardevastheid doorheen de jaren, heeft het vastgoed zich bewezen als waardig alternatief voor het verlieslatend spaarboekje.