Succesvol investeren in vastgoed 


Wil je succesvol investeren in vastgoed en op die manier wat extra geld sparen voor later? Het is een goede optie wanneer je zeker wilt zijn dat je geld rendeert en je later kunt genieten van de opbrengst. Lees hier waarom investeren in vastgoed zo rendabel is.

Vastgoed

Waarom investeren in vastgoed zo een goed idee is


De tijd dat de Vlaming enkel met een spaarboekje genoeg geld opzij kon zetten voor later zijn allang voorbij. Zeker gezien de historisch lage rentevoeten, is een spaarrekening niet meer zo rendabel. 


Daarbovenop loopt de inflatie door de hoge energieprijzen inmiddels op tot 5,6%. Dit is het hoogste niveau in 13 jaar. Hoge inflatie is slecht nieuws voor het spaargeld. Indien u vorig jaar 100 euro spaargeld had staan, is dit met de huidige inflatiegraad nog 94,7 euro waard. In feite verlies je dus geld wanneer je geen actie onderneemt. 


Een alternatief voor het verlieslatend spaarboekje is investeren in vastgoed. Het biedt hogere rendementen dan wanneer je geld op het spaarboekje parkeert, maar het gaat vaak om grote bedragen. Dit schrikt veel mensen af. Nochtans zijn er verschillende opties afhankelijk van jouw budget. Daarnaast kan je ook geniet van een fiscaal voordeel bij een vastgoedinvestering.


De fiscale voordelen van vastgoed


Investeren in vastgoed biedt vele voordelen. Zo haal je enerzijds inkomsten uit het verhuren, maar anderzijds heeft vastgoed ook een meerwaarde op lange termijn. Daarnaast geniet je ook een fiscaal voordeel, aangezien je de interesten op je lening kunt aftrekken van je belastbaar onroerend inkomen. Dit resulteert dus in minder belastingen. 


Tot slot kunnen de huurinkomsten de maandelijkse aflossingen van je hypothecair krediet dekken, waardoor je vermogen blijft toenemen. De financiële schuld neemt af doorheen de jaren, maar de waarde van het onroerend goed blijft behouden of stijgt.

  

Daarnaast zijn er ook opties om met een beperkt budget toch een investering in vastgoed te financieren. Je kan met een hypothecaire lening namelijk genieten van een hefboomeffect, waarbij je al snel aan het nodige kapitaal komt om vastgoed te kopen. Jouw eigen inbreng rendeert daardoor ook veel sterker ten opzichte van het geleende kapitaal.

Raadpleeg een ervaren investeerder en bekijk samen hoe jij toch kunt investeren in de Belgische markt.


Hoe kan je investeren in vastgoed?


Er zijn meerdere mogelijkheden wanneer je interesse hebt in investeren in vastgoed. Er kan rechtstreeks en onrechtstreeks belegd worden. Wanneer je rechtstreeks in vastgoed belegt, kan dit door zelf een onroerend goed aan te kopen en eventueel te verhuren. Bij het bezitten en verhuren van vastgoed kan je ook heel wat kosten incasseren.


In plaats van zelf voor de verhuur op te draaien, kan je ook vastgoed kopen bij een vennootschap die later instaat voor verhuur en onderhoud. Deze optie brengt dus minder zorgen met zich mee en is vaak geschikt voor wie een beperkt budget heeft, maar wel op een rendabele manier wil investeren. De fiscale impact van zo'n investering zorgt op lange termijn namelijk voor heel wat voordelen.


Daarnaast is het ook mogelijk om onrechtstreeks in vastgoed te beleggen, via vastgoedcertificaten, gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) of aandelen in vastgoedvennootschappen. 


Types vastgoed


Er kan in verschillende soorten vastgoed belegd worden, bijvoorbeeld:

De keuze voor een bepaald type vastgoed hangt af van hoe actief je met de investering bezig wilt zijn en het startkapitaal. Een groot huis zal een ander beheer en kapitaal vragen dan een garage ergens in het stadscentrum. Elk type vastgoed zorgt doorgaans echter op lange termijn voor een mooi rendement.


passief inkomen genereren met vastgoed

Rendement op een vastgoedinvestering 


Wanneer er gesproken wordt over het rendement, moet er een onderscheid gemaakt worden tussen brutorendement en nettorendement.


Brutorendement


Het brutorendement bestaat uit de opbrengsten, gedeeld door de aankoopprijs. Hier worden de kosten dus nog niet in rekening gebracht. Je berekent dus simpelweg de huurinkomsten t.o.v. de kostprijs van de woning per jaar. Via onze tool kun je snel het rendement van jouw potentiële vastgoedinvestering berekenen.

Nettorendement


Wanneer je de kosten in rekening brengt (bv. onderhoud, gemeenschappelijke delen, enzovoort), bepaal je het nettorendement. Om dit correct te berekenen, dient er rekening gehouden te worden met de verschillende kosten, de indexering en de opbrengsten die de investering met zich meebrengt. 


Het nettorendement dat je behaalt hangt af van verschillende factoren, maar volgens de vastgoedexperts bij Vastgoedgroep Degroote is een jaarlijks rendement van 3% realistisch. Bovendien zal het rendement stijgen wanneer je investeert in vastgoed in opkomende buurten of populaire bestemmingen. Daarbovenop stijgt de prijs van een woning jaarlijks gemiddeld 2% tot 3%. De marktschommelingen kan je echter nooit met zekerheid voorspellen.

 

Valkuilen 


Ondanks de vele voordelen, zijn er ook enkele valkuilen waar je als koper attent op gemaakt moet worden. Zo is het belangrijk dat je als koper op de hoogte bent van lokaal beleid, vastgoedwaarden en belastingen. Een tip is om je steeds te informeren bij het lokale bestuur over geldende regels en belastingtarieven. 


Ten tweede laten veel investeerders zich nog te veel beïnvloeden door emotie of persoonlijke voorkeuren. Dat ene appartement kan misschien perfect volgens jouw persoonlijke smaak zijn, maar is mogelijks moeilijker verhuurbaar. Er dient vooral rekening gehouden te worden met wat kandidaat-huurders zoeken. Je investeert namelijk niet in een eigen woning, maar in vastgoed die rendabel moet zijn. Daarnaast is het ook geen goed idee om te speculeren op vlak van waardestijgingen. Hopen om snel een grote meerwaarde te realiseren puur omwille van de ligging is niet zonder risico’s. Kennis van de lokale vastgoedmarkt kan wel helpen een realistische herverkoopwaarde te creëren.


Je dient ook zeker onverwachte kosten in rekening te brengen. Daarbovenop is het geen slecht idee om een veiligheidsmarge in te bouwen voor leegstand, onvoorziene kosten door slijtage, huurschade, enzovoort. Ten slotte mag ook het fiscale plaatje niet vergeten worden. Afhankelijk van het type huurder kan je anders belast worden op de inkomsten. Een verhuring aan een privaat persoon wordt anders belast dan een verhuring aan een vennootschap.


Conclusie


Er zijn veel voordelen gekoppeld aan een investering in vastgoed. De lage rente gecombineerd met hoge inflatie maken het spaarboekje allesbehalve interessant. Door te investeren in vastgoed zorg je niet enkel voor een waarborg voor je toekomst, maar ook voor financiële vrijheid op dit moment. Een goed pand kan namelijk mooie huurinkomsten opbrengen.


Je moet zeker geen grote eigen inbreng kunnen voorleggen om te kunnen investeren in vastgoed. Er zijn een aantal mogelijkheden om te investeren in een eigendom met beperkt budget. Een vastgoedinvestering mag je niet zomaar zonder voorkennis aangaan, maar met het juiste advies kan het voor een interessant rendement zorgen!


Wil je graag investeren in vastgoed, maar weet je nog niet goed wat er allemaal bij komt kijken? Heb je een beperkt budget dat je graag laat renderen? Overleg met een financieel adviseur en bekijk al je opties.