Vastgoed aankopen: een aantal knopen om door te hakken voor je de stap waagt

In de zoektocht naar je ideale opbrengsteigendom is het belangrijk om een aantal zaken op voorhand in kaart te brengen. Elementen als je budget en de locatie van je pand beïnvloeden immers mee het succes van je aankoop. Hieronder illustreren wij kort over welke zaken je best nadenkt voor je de stap naar een aankoop waagt.

Vastgoed of onroerende goederen?

Belangrijk om aan te stippen is dat er meer op de markt is dan vastgoed alleen. Vastgoed is een meer algemene term, en omhelst allerlei soorten panden: woningen, bedrijfsvastgoed, winkelruimtes… 

De term onroerend goed is daarentegen breder: het moet niet noodzakelijk gaan om gebouwen. Hieronder vallen ook zaken als bossen, parkeerplaatsen en weilanden. Je stelt jezelf dus best eerst de vraag wat de eindbestemming van je investering moet zijn. Er zijn immers meer mogelijkheden om te investeren dan woningen alleen.

Voor wie koop je vastgoed aan?

Denk goed na over wat het doel is van je aankoop. Investeer je vooral met het oog op een hoog rendement, los van eigen genot, of zoek je een pand waar je zelf ook nog wat van kunt genieten? 

Een eigen vakantiewoning die je een groot deel van het jaar nog verhuurt, brengt immers andere mogelijkheden met zich mee dan een pure opbrengsteigendom onder de kerktoren.

Wat is je budget?

Een andere belangrijke beslissing betreft je budget: hoeveel geld wil je besteden aan je vastgoedinvestering? Zorg er zeker voor dat je een realistische schatting maakt van het kapitaal dat je voor een tijdje kunt missen. Houd rekening met regelmatige onderhoudskosten en vergeet ook niet dat de notaris en makelaar niet gratis werken.

Een groot voordeel aan vastgoed is dat je vaak al een eindje op weg bent met een budget dat niet groot hoeft te zijn. Een eigen inbreng om de hypothecaire lening aan te gaan is voldoende. Dit schommelt doorgaans rond 20% van het aankoopbedrag

Bovendien moet je niet noodzakelijk groot beginnen. Villa’s en luxe-appartementen zijn fijn, maar ook kleinere investeringen zoals een garagebox of een studentenkot kunnen heel wat rendement opbrengen.

Waar wil je je investering doen?

Ook de locatie van je investering valt niet te overzien. Deze is van enorm belang omwille van verschillende redenen. Vooreerst hangt deze samen met je engagement: ga niet voor een investering mijlenver van huis als je geen tijd hebt om regelmatig eens langs te gaan. 

Daarnaast is het zo dat de locatie ook bepalend kan zijn voor de waarde van je investering. Wat betreft Vlaanderen is de huizenmarkt in grootsteden als Antwerpen en Gent écht booming: je kunt er dus vaak een hogere huur vragen. Neem zeker eens een kijkje op Track.be en ontdek een scala aan prachtige panden op toplocaties.

Daarnaast kun je ook proberen het spel slim te spelen door rekening te houden met te verwachten evoluties in de regio. Speel zeker in op verwachte demografische veranderingen of anticipeer op een heropleving van de buurt!

Welke mogelijkheden biedt de huurwetgeving?

De huurwetgeving kennen is altijd een enorme bonus: je kunt hier soms echt serieuze voordelen uithalen. Vooral op fiscaal vlak is de wetgeving het consulteren waard. Het verhuren van een grond wordt bijvoorbeeld anders belast dan de verhuur van gebouwen. Ook factoren als professioneel dan wel privaat gebruik kunnen bepalend zijn voor de fiscale regeling waar je onder valt. 

Daarnaast is investeren in vastgoed ook een gekende manier om aan successieplanning te doen. Zo kan de schenking van een huis bijvoorbeeld een manier zijn om successierechten te vermijden. Houd er zeker rekening mee dat je voor belastingvoordelen vaak aan een aantal randvoorwaarden moet voldoen.

De wetgeving kan soms ingewikkeld en technisch zijn, en niet iedereen heeft tijd (of zin) om zich bezig te houden met een verregaand onderzoek. Het is daarom niet onverstandig je laten te helpen door een professional die thuis is in het vak.

Voor je vastgoed aankoopt, moet je dus heel wat knopen doorhakken. Het brede scala aan investeringsmogelijkheden, locaties en finaliteiten zorgen ervoor dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Het komt er dan op aan goed na te gaan welke investering het beste bij je past.


Interesse in een waaier aan prachtige investeringen om uit te kiezen? Neem alvast een kijkje op Track.be!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023