Toon mij alle kwalitatieve opportuniteiten voor investeringen in:

Vastgoed is nog steeds een populaire investering

De voorbije jaren hebben de Belgen regelmatig slecht nieuws moeten slikken in verband met de spaarboekjes. Zowat alle grote banken in ons land beslisten één voor één om de rente op de traditionele spaarboekjes te verlagen naar een absoluut minimum. Dit betekent dat het spaargeld van heel wat Belgen weinig tot niks meer zal opbrengen en dat je dus eigenlijk weinig winst maakt door je spaargeld te parkeren op een spaarrekening. Om hun spaargeld toch nog te laten renderen gaan heel wat Belgen op zoek naar een alternatief.

Vastgoed was nog nooit zo populair

Een van die alternatieven waar Belgen naar toe grijpen is vastgoed. Volgens cijfers van Notaris.be was de Belg nog nooit eerder zo actief op de vastgoedmarkt als het voorbije jaar 2016. Volgens de Notarisbarometer van de website was 2016 een “absoluut recordjaar voor de Belgische vastgoedmarkt”. Het aantal vastgoedtransacties lag in 2016 een stuk hoger in vergelijking met het jaar daarvoor, 2015. In 2016 werden er ongeveer 8,2% meer vastgoedtransacties afgesloten als in 2015. Gepaard met deze stijging zijn de totale cijfers ook meteen het beste resultaat sinds de Notarisbarometer van start ging in 2009.

Huizen zijn goedkoper, appartementen duurder

Dat heel wat mensen vastgoed als de ideale investering zien, heeft wellicht ook iets te maken met de prijzen van het vastgoed. Zo bleef de gemiddelde prijs van een woonhuis in 2016 ongeveer gelijk. Wanneer we kijken naar de inflatie van 1,7% kunnen we volgens de Notarisbarometer zelfs stellen dat de prijzen van woonhuizen lichtjes gedaald zijn. Vooral de regio rond Limburg is één van de goedkoopste regio’s wat vastgoed betreft.

De appartementen zijn in 2016 dan weer 3,6% duurder geworden, een appartement in België kost gemiddeld 212.465 euro. Door het toenemend aantal vrijgezellen die op zoek gaan naar een appartement, zijn het vooral de prijzen van de eenkamerappartementen die duurder geworden zijn.

Vastgoed heeft heel wat voordelen

Naast de prijzen die gelijk gebleven zijn, of zelfs lichtjes gedaald zijn, biedt investeren in vastgoed ook redelijk wat voordelen. Wie investeert in vastgoed is dankzij de huurinkomsten zeker van een aardig extra inkomen. Daarnaast kun je bij het investeren in vastgoed ook een blijvend inkomen genereren op lange termijn. Wanneer je op het einde echter opteert om het vastgoed te verkopen, dan is de kans groot dat je het huis of appartement met winst kunt verkopen: een goede investering dus.

 

Ontdek hier alle vastgoedprojecten op Track.be >>