Waarom je investeringsvastgoed moet kopen? Dat is de vraag waar veel investeerders mee spelen. In dit artikel lijsten we alle pro’s en contra’s op en geven we meer details over de meest interessante kredieten om je investering te financieren.
Het is algemeen geweten dat een investering in vastgoed een zeer verstandige en veilige keuze is. Waarom? Investeren in soorten vastgoed is crisisbestendig, stijgt sneller in waarde dan de inflatie en levert vaak een heel mooi rendement op. Het is een investering met weinig risico’s ten opzichte van andere beleggingen. Bovendien kan iedereen het leren. Een vastgoedinvestering is dus zeker een goed plan. Zo’n investering is echter geen eenduidig verhaal en brengt heel wat vragen met zich mee. Lees hieronder wat de belangrijkste kenmerken van een goed investeringsvastgoed zijn!
Waar moet je beginnen? Er is een brede waaier aan mogelijkheden qua vastgoedinvesteringen.. Je wilt natuurlijk in het perfecte pand investeren en je spaarcenten volop laten renderen. Investeren in een pand dat snel verhuurd wordt aan een mooie huurprijs is dus het ideale scenario. Er bestaan experten die je hiervoor uitstekend advies kunnen verstrekken, maar hieronder vind je al enkele aandachtspunten die belangrijk zijn bij het uitkiezen van een vastgoedinvestering:
Op sommige plaatsen is er sprake van een over- of onderaanbod van vastgoed. Een onderaanbod zien we soms in centrumsteden. Denk maar aan de studentenkamers in Gent. Het kan interessant zijn om je zoektocht op locaties te richten waar een onderaanbod bestaat. In sommige kleinere en minder centraal gelegen steden blijkt dan weer sprake te zijn van een overaanbod. Het is dus cruciaal om dat even te onderzoeken alvorens je begint met investeren in vastgoed.
De mate van verhuurbaarheid hangt voor een groot deel af van de ligging van het vastgoed. Je wilt natuurlijk zeker zijn van regelmatige huurinkomsten. Daarom is het wel zo belangrijk om even na te gaan hoe makkelijk vastgoed verhuurd wordt op de locatie waarin je geïnteresseerd bent. Wonen er bijvoorbeeld veel koppels, éénoudergezinnen of kleine gezinnen? Dan is een compact appartement vast een goed idee. Een nieuwbouwappartement blijkt overigens een zeer veilige investering te zijn voor een beginnende investeerder!
Nieuwbouwpanden zijn erg aantrekkelijk en worden in veel gevallen snel verhuurd. Het eerste decennium zal je je weinig zorgen moeten maken over renovatie- en herstellingskosten. Een leuk extraatje, is dat energiezuinige woningen een verminderde onroerende voorheffing genieten. Vooral voor beginnende investeerders die graag van een passief inkomen genieten is een nieuwbouwpand geschikt.Ben je niet aan je eerste vastgoedinvestering toe, dan kan het al eens interessant zijn om ook naar bestaande panden te kijken. De aankoopprijs is meestal een stuk lager en hiermee vermijd je ook het betalen van BTW, zoals bij een nieuwbouwpand. Ben je bovendien bereid om enkele renovatiewerken uit te voeren in je vastgoed? Dan is een bestaand pand zeker een geschikte investering voor jou.
Ben je overtuigd van een vastgoedinvestering, maar schrikt de administratieve rompslomp van de verhuring je af? Goed nieuws, want er bestaat zoiets als een verhuurservice voor investeringsvastgoed. Hierbij word je ontlast van administratieve en praktische zorgen. Zo hoef je niet op zoek te gaan naar nieuwe huurders, hoef je geen huurcontracten op te stellen en zijn er geen zorgen over nalatige betalingen. Zo geniet je zorgeloos van je maandelijkse huurinkomsten.
Lenen voor je investeringsvastgoed? That’s the way to go. Door te lenen creëer je een hefboomeffect. Dit wil kortweg zeggen dat je van meer rendement geniet wanneer je geld leent dan wanneer je het met eigen inbreng doet. Daarbovenop behoud je een buffer op je spaarboekje. Win-win dus.
Net zoals bij de aankoop van je eerste woning, zal je steeds een gedeelte eigen middelen moeten voorleggen. Voor een tweede woning mag je maximum tachtig procent lenen van het aankoopbedrag. Dat is iets strenger dan bij de eerste woning, hiervoor mag je namelijk tot negentig procent van het aankoopbedrag lenen. Het is dan ook niet de bedoeling dat je jezelf in de schulden werkt om een investeringsvastgoed te kunnen aankopen.
Wat je misschien niet wist, is dat er ook andere vormen van leningen bestaan die je kunt aangaan om je vastgoed te financieren. De gewone hypothecaire lening ken je hoogstwaarschijnlijk. Maar heb je al eens gehoord van de volgende leningen?
Heb je al een hypothecaire lening lopen voor je eerste woning? Wel, dan heb je de optie om de aflossingen die je al gedaan hebt in feite te gaan ‘hergebruiken’. Dit kan op elk moment tijdens de looptijd van je eerste hypothecaire lening. Het grote voordeel? Je vermijdt hiermee nieuwe notaris- en hypotheekkosten.
Dit soort krediet is interessant wanneer je in het bezit bent van een grote som kapitaal, of dat in de nabije toekomst verwacht. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die tijdens de looptijd van het krediet op pensioen gaan. Het is namelijk zo dat je bij een bulletkrediet geen kapitaal aflost tijdens de looptijd maar enkel intresten betaalt. Je doet slechts één aflossing van het volledige bedrag wanneer het krediet afloopt. Je moet er dus zeker van zijn dat je dat bedrag kan betalen op dat tijdstip.
Daarbij is het belangrijk op te merken dat een bulletkrediet in principe maar maximaal 20 jaar mag lopen. Volgens De Tijd wordt een bulletkrediet doorgaans voor vijf jaar afgesloten. De rentetarieven liggen bovendien iets hoger dan bij een klassieke hypothecaire lening.
Lenen voor een tweede woning is ook fiscaal interessant. Jammer genoeg werd de woonbonus voor de eerste woning afgeschaft, maar dit is niet het geval voor de tweede woning. Wanneer je leent om je tweede woning te financieren, kan je namelijk genieten van de federale gewone intrestaftrek. De betaalde intresten worden afgetrokken van je netto belastbaar onroerend inkomen. Ook kunnen in sommige gevallen kapitaalaflossingen worden afgetrokken. Dit kan tot maximum 2.350 euro.
De voordelen van investeringsvastgoed zijn noemenswaardig, maar houd steeds rekening met het volledige financiële plaatje. Je zal van je bruto rendement nog enkele kosten moeten aftrekken. Zo zal je om te beginnen registratierechten en/of BTW op de aankoop van je vastgoed betalen. Daarbovenop komen notaris-, bank- en hypotheekkosten. Jaarlijks krijg je ook een aanslag voor onroerende voorheffing opgestuurd. Koop je een appartement? Dan zal je mogelijks ook syndickosten betalen.
Laat je hier echter niet door afschrikken. Met een goed doordacht financieel plan kan je deze kosten op voorhand incalculeren en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
Voel je je klaar om de sprong te wagen naar een investering in vastgoed? Gelukkig bestaan er vastgoedexperten die met plezier antwoord geven op al je vragen. Op de website van Track vind je alvast een verzameling aan vastgoedinvesteringsprojecten van Belgische en Europese projectontwikkelaars. Wie weet zit het perfecte pand er wel tussen voor jou!