Soorten vastgoed

In vastgoed investeren: het brengt meer op dan de rente op je spaarboekje. Een interessante investering dus, maar er bestaan heel wat verschillende soorten vastgoed. Residentieel vastgoed, commercieel vastgoed, recreatief vastgoed, studentenkoten, garages en hotelkamers zijn enkele populaire vastgoedinvesteringen. Afhankelijk van je budget en het doel van je investering moet je hier dus een keuze in maken. Lees verder om je te verdiepen in de voor- en nadelen van de belangrijkste soorten vastgoed!

soorten vastgoed

Residentieel vastgoed

Veel vastgoedinvesteerders opteren voor residentieel vastgoed om te verhuren. Dit wordt gezien als een eerder veilige belegging die weinig risico’s inhoudt, dus deze markt is dan ook erg populair. Dit type vastgoed levert een stabiel rendement op dat doorgaans minimum 3% bedraagt. Het rendement is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de ligging, de ouderdom van het pand, demografische factoren, enzovoort.

Nog een voordeel van investeren in een tweede woning is dat je geniet van federale gewone intrestaftrek wanneer je hiereen lening voor aangaat. Ongeacht welk type lening je hiervoor aangaat (een hypothecaire lening is dus geen vereiste), kan je de betaalde intresten van je netto belastbaar onroerend inkomen aftrekken.Tot slot: investeren in residentieel vastgoed is niet alleen weggelegd voor mensen die huisbaas willen zijn.  Het is ook mogelijk om met een verhuurservice te werken. Zo kan je zorgeloos genieten van je vastgoedinvestering zonder de kopzorgen die de verhuur met zich kan meebrengen.

Huis of appartement?

Om te bepalen of je zult investeren in een huis of een appartement, is het noodzakelijk dat je nadenkt over welk type huurder je wilt aanspreken. De bevolkingsevolutie is een belangrijke parameter: huishoudens nemen toe, en dan met name de éénpersoonshuishoudens. Om op deze trend in te spelen, zou je kunnen opteren voor een appartement.

Anderzijds zijn huizen schaarser, en staan deze dus zelden leeg. Een bijkomend voordeel van een huis is dat je geen rekening hoeft te houden met gemeenschappelijke kosten. Bij een appartement komen er in veel gevallen wel syndickosten aan te pas.

Een juiste afweging maken is dus nodig! Het maken van een doordacht financieel plan is erg belangrijk, zowel als beginnend als ervaren investeerder. Het goed incalculeren van de kosten die je zult maken, geeft je een idee van het nettorendement dat je zult overhouden. Zo weet je op voorhand waar je je aan kunt verwachten en sta je achteraf niet voor verrassingen.

Commercieel vastgoed

Onder commercieel vastgoed behoren panden die uitsluitend voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Hieronder vallen kantoren, winkelpanden, business flats… Waar je residentieel vastgoed ook voor eigen gebruik kan dienen, kan dit bij commercieel vastgoed dus niet. Dit is doorgaans een zwaardere investering, in die zin is het dus niet weggelegd voor investeerders met een eerder beperkt budget. Ook de risico’s zijn iets hoger, want potentiële huurders zijn schaarser dan wanneer je residentieel vastgoed verhuurt.

Tegenover dit risico staat dan wel weer een hoger rendement voor je vastgoedinvestering, want dit kan oplopen tot 6%, afhankelijk van de ligging en grootte van je pand. Nog een voordeel van bedrijfsvastgoed: de onroerende voorheffing wordt door de verhuurder betaald én bedrijven zijn doorgaans correcte betalers!

Recreatief vastgoed

Een investering in recreatief vastgoed is interessant wanneer je een combinatie wilt van eigen gebruik en huurrendement. Wanneer je zelf niet in de vakantiewoning vertoeft, kan je de woning verhuren. Het rendement ligt bij deze types vastgoed dus grotendeels van jezelf af: kies je ervoor om de vakantiewoning heel vaak te verhuren en met name in het hoogseizoen, kan je hiermee een mooi rendement behalen dat tot 5% kan oplopen. Echter gaan veel mensen graag zelf naar hun vakantiehuis in de zomer, in dat geval ligt het rendement iets lager. Niettegenstaande blijft het een investering die meer geld opbrengt dan je spaarboekje.

Het verhuren is bij dit type vastgoed wel anders: vakantiewoningen worden in de meeste gevallen verhuurd voor kortere periodes. Je kan ervoor kiezen dit zelf te doen of met externe bedrijven zoals booking.com of Airbnb te werken, maar ook een woning in een vakantiepark kopen is een optie. Deze nemen vaak de verhuur op zich in ruil voor een deel van de opbrengst – zo kun je zorgeloos van je vakantiewoning genieten.

Studentenkamers

Investeren in een studentenkamer is een zeer veilige investering. De verhuurbaarheid ligt namelijk heel hoog: studentenkamers zijn gewild en de markt staat dus in volle bloei. Volgens de analyse van de Belgische studentenhuisvesting, uitgevoerd door Kotkompas, zal er tegen 2030 een bijkomende nood zijn aan 95.000 studentenkoten. Tevens blijkt uit hun onderzoek dat rendementen voor studentenkamers in een complex tussen 4,5% en 5,5% schommelen. Voor een individuele studentenunit ligt dit rond 3,5%.

Tip: houd rekening met het fiscale plaatje wanneer je hierin investeert. Op een gemeubelde studentenkamer betaal je immers meer belastingen: huurinkomsten voor een niet-gemeubelde kamer worden belast op het geïndexeerde kadastraal inkomen + 40%. Bij een gemeubelde kamer daarentegen moet je bovenop het geïndexeerde KI ook een roerend inkomen aangeven voor het meubilair. De fiscus bestempelt 40% van de huurinkomst als roerend inkomen.

Hotelkamers

Investeren in een hotelkamer zit in de lift! Het is net zoals de studentenkamer geschikt voor de investeerder met een eerder beperkt budget. De prijzen starten aan ca. 100.000 euro. Deze investering biedt erg veel zekerheid en is zorgeloos. Je wordt immers eigenaar van de hotelkamer, maar de verhuur ervan wordt volledig aan het hotel besteed.

Wat eigen is aan een investering in een hotelkamer, is dat je in veel gevallen ook mee kan genieten van verschillende opbrengsten van het hotel. Behalve de opbrengsten van de kamerverhuur krijg je in dat geval ook een deel van de inkomsten van de parking, vergaderzalen, het restaurant, enzovoort.Een investering in een hotelkamer is een eerder passieve investering, te vergelijken met een belegging. Je hoeft er weinig tijd in te steken en geniet zo van een mooi rendement!

Garages en parkings

Investeren in een parking of garage is de meest budgetvriendelijke optie in het rijtje. Naast de lage aankoopprijs, vraagt dit soort vastgoed weinig onderhoud. De grote rendementen zullen hier dan ook niet uit voortvloeien: de gemiddelde huurprijs ligt tussen 65 en 120 euro. Deze huurprijzen zijn echter zeer plaatsgebonden. Toch brengt het nog steeds meer op dan op je spaarboekje, en is het dus een goed idee wanneer je interesse hebt in een investering in vastgoed die weinig kosten én weinig zorgen met zich meebrengt.

Let wel op voor volgende aandachtspunten:

  1. Bekijk goed waar je investeert: door de veranderende mobiliteitsomstandigheden is het niet overal nog interessant om in een garage te investeren (zie: opkomst van lage-emissiezones in steden).
  2. Voor de verhuur van een garage of parking is een BTW-nummer altijd verplicht. Ja, dat geldt ook wanneer je als particulier maar één garage of parkeerplaats verhuurt.

En nu?

Ben je benieuwd geworden en wil je je nog verder verdiepen in de verschillende soorten vastgoed zodat je de beste investering kan doen? Prima keuze, want een goede vastgoedinvestering vloeit altijd voort uit een even goede voorbereiding! Lees  verder op www.track.be en neem alvast een kijkje tussen de investeringspanden.