Investeringen in Serviceflats

Oppervlakte

0 investeringen voor jou gevonden

Toon op kaart

Investeren in serviceflats: een slimme keuze!

Ooit al eens aan investeren in serviceflats gedacht? Bij langetermijnbeleggen in vastgoed wordt er vaak alleen aan de klassieke huizen of appartementen gedacht, maar ook de – misschien minder voor de hand liggende – belegging  in een serviceflat kan veel voordelen hebben. Dit artikel bespreekt verschillende voordelen die aantonen  waarom investeren in serviceflats zo’n verstandige keuze is.

Geniet van de aantrekkelijke én stabiele rendementen van vastgoedbeleggingen

Serviceflats vallen onder de ruimere noemer van vastgoed, dat over het algemeen hoge rendementen heeft. Bovendien kun je bij vastgoed rekenen op zowel vaste huurinkomsten als een eventuele meerwaarde. 

Het reëel positief rendement van vastgoed bedroeg tussen 1981 en 2020 gemiddeld net iets meer dan 8% per jaar. Daarmee is een vastgoedbelegging aantrekkelijker dan onder meer investeren in goud, spaarboekjes en overheidsobligaties. Enkel aandelen doen het beter, maar deze zijn dan weer onderhevig aan meer risico’s, wat voor vastgoedprijzen in het algemeen niet van toepassing is.

Je kan op meerwaarde rekenen bij verkoop

Onder meer door de toenemende vergrijzing van de bevolking, is het aantal mensen dat in een serviceflat gaat wonen gestegen. Dat is handig voor wie in assistentiewoningen gaat investeren, want dit betekent een hogere vraag. Dit zal de kans dat je bij verkoop een meerwaarde realiseert, verhogen.

Investeren in serviceflats biedt gemak!

In tegenstelling tot bij andere soorten residentieel vastgoed – zoals appartementen en huizen – is het zo dat je bij serviceflats je over het algemeen minder regelmatig moet bekommeren om allerlei praktische zaken.

De verhuurder – en niet de belegger – zorgt voor het nodige beheer

Gebouwen tellen vaak meerdere eenheden van andere eigenaars, die allen voor een bepaald bedrag belegd hebben in serviceflats. De verhuurder en belegger zijn daarbij vaak niet dezelfde personen. Het is meestal de verhuurder, en niet de investeerder, die voorziet in de benodigde faciliteiten voor een goede uitbating van de serviceflat.

Van de investeerder wordt minder betrokkenheid verwacht

Daarnaast zul je over het algemeen minder betrokken moeten zijn bij je belegging dan bij een klassieke vastgoedinvestering. Niet alleen de faciliteiten, maar ook het onderhoud of het verhuren van de serviceflat zijn zaken waarmee de verhuurder en niet de belegger zich moet bezighouden.

De kans op leegstand is kleiner

Ook zijn gebouwen met serviceflats opgericht met een specifieke doelgroep. Ze liggen daarom vaak op een goede locatie, dichtbij de noodzakelijke dienstverlening. Door dit specifiek vooropgesteld doel – en ook door de toenemende vraag – is de kans op leegstand van je opbrengsteigendom heel wat lager.

Diversifieer je portefeuille

Investeren in serviceflats is een goede manier om je portefeuille te diversifiëren. Ze vormen immers een alternatief op de klassieke beleggingen in vastgoed – residentieel dan wel professioneel of recreatief – en andere mogelijke investeringen zoals aandelen en obligaties. 

Diversificatie van je portefeuille is belangrijk om de risico’s van je verschillende beleggingen te spreiden. Als het minder goed gaat met de ene investering, vormen de andere beleggingen een goede buffer. Op lange termijn draagt dit ook bij aan een stabieler rendement.

Zet dus maar op je to-do list: Investeer in serviceflat! Neem zeker een kijkje op de website van Track en vind zo de ideale investering.

Het biedt heel wat fiscale voordelen

Ook biedt het fiscaal recht een aantal voordelen voor wie investeert in serviceflats die voldoen aan de definitie van een erkende assistentiewoning. Hiervoor moeten er onder meer bepaalde zorgdiensten, zoals een woonassistent aanwezig zijn. Meer informatie over erkende assistentiewoningen kun je hier vinden.

Wie belegt in een erkende assistentiewoning geniet van een verlaagd btw-tarief bij de aankoop: je betaalt immers geen 21% maar slechts 12% btw. Daarnaast kan wie de serviceflat ter beschikking stelt van erkende uitbaters ook rekenen op een vrijstelling van onroerende voorheffing. Interessante belegging, niet?

Op zoek naar assistentiewoningen te koop? Bij Track vind je een mooi aanbod.

Je helpt er ouderen mee!

Voor senioren waarbij  zelfstandig wonen wat moeilijker gaat, maar die eigenlijk geen nood hebben aan zorg in een rusthuis, is een serviceflat de ideale residentie. Door de toenemende vergrijzing, die leidt tot een hogere vraag aan woongelegenheden voor ouderen, is een tekort echter niet uitgesloten.

Beleggen in serviceflats is dan een goede zaak want dit verzekert mee het aanbod op de markt. Zo nemen investeerders in dit kader dan ook een betekenisvolle rol in.

Een serviceflat kan dus zeker een goede investering zijn. Ze biedt een aantrekkelijk doch stabiel rendement, en de risico’s blijven over het algemeen beperkt. Ook is het een aantrekkelijke belegging omwille van het gemak dat ermee gepaard gaat en door de voordelige fiscale behandeling. En bovenal: het is een investering met betekenis. 


Geïnteresseerd in investeren in vastgoed? Neem zeker een kijkje op de website van Track en ontdek ons divers aanbod!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023