Investeringen in Parking & Garages

Oppervlakte

0 investeringen voor jou gevonden

Toon op kaart

Waarom investeren in parking en garages zo voordelig is

Investeren is alomtegenwoordig: dankzij de torenhoge inflatie brengt het geld op je spaarrekening vandaag bitter weinig op en zoeken heel wat spaarders naar interessantere beleggingen. Een daarvan is de klassieke belegging in vastgoed. Daarbij denk je misschien meteen aan huizen en appartementen. Er zijn echter ook heel wat andere soorten vastgoedinvesteringen die heel voordelig kunnen zijn, zoals parkings en garages. Wij laten je zien wat deze belegging nu zo interessant maakt!

De voordelen van een klassieke vastgoedinvestering

Vooreerst heeft een investering in parkeerplaatsen of een garagebox dezelfde voordelen als de klassieke vastgoedbelegging. Het betreft een mooi passief inkomen dat je een fijn jaarlijks rendement oplevert. Daarnaast is vastgoed ook crisis- en inflatiebestendig. Bovendien worden parkings en garages op een gelijkaardige (voordelige) manier belast in de onroerende voorheffing, waarover later meer.  

Lage onderhoudskosten

Een nadeel van een belegging in klassiek vastgoed betreft de hoge onderhoudskosten. Er moet vaak heel wat hersteld worden en volgens het gemeen huurrecht dient de verhuurder de grote herstellingen te doen, al speelt op veel vlakken contractuele vrijheid, waardoor je zelf onderling ook heel wat kan regelen. Dit is echter niet zo bij parkings en garages: de onderhoudskosten zijn vaak erg laag

Mogelijkheid tot groei in stedelijke gebieden

Heel wat mensen laten hun auto liever achter in een beveiligd gebouw en betalend parkeren is bij ons de normaalste zaak van de wereld. Bovendien is het tekort aan parkeerplaatsen op lange termijn vooral in stedelijke gebieden prangend. Daarom is de kans op leegstand eerder klein. Door de hoge vraag in de steden is een waardestijging ook reëel.

Diversificatie

Het is belangrijk in het beleggingswezen om niet op één paard te wedden. Wie in vastgoed investeert heeft heel wat keuzes: huizen, appartementen, studentenkoten, hotelvastgoed… Garages en parkings vormen een mooie mogelijkheid om je portefeuille te diversifiëren. Zo minimaliseer je je risico’s; je creëert immers een soort buffer voor wanneer de ene investering het minder goed doet dan de andere.

Hoe zit dat nu fiscaal?

Ook op fiscaal vlak is de regeling voor parkings en garages niet onaantrekkelijk. Toch komen er heel wat administratieve formaliteiten bij kijken. Wij leggen je uit waar je best rekening mee houdt.

Btw-verplichtingen

Wie een parking of garage verhuurt is btw-plichtig. Dat wil zeggen dat je bij de lokale overheid een btw-nummer moet aanvragen, ook als particulier. Je zal onder meer btw moeten aanrekenen aan je huurders, btw-aangifte moeten doen en de aangegeven btw moeten doorstorten naar de staatskas. De btw die je betaalt op goederen en diensten in het kader van je verhuuractiviteiten mag je op jouw beurt in mindering brengen.

In bepaalde gevallen kan je genieten van een btw-vrijstelling. Je bent niet btw-plichtig als je een andere economische activiteit uitoefent waarvan de inkomsten jaarlijks onder de 25 000 euro blijven. In dit geval moet je wel een btw-nummer aanvragen, maar ben je vrijgesteld van de meeste btw-verplichtingen, zoals het aanrekenen van btw aan je huurders.

Onroerende voorheffing

Inkomsten uit de verhuur van gesloten garageboxen, parkeer- of staanplaatsen volgen de regeling die geldt voor onroerend goed in het algemeen. Wie verhuurt aan particulieren, wordt belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met een factor van 1,4. 

Verhuur voor beroepsmatig gebruik

Verhuur voor beroepsmatig gebruik wordt belast op de werkelijk ontvangen huurgelden, verminderd met een kostenforfait. Dat bedraagt 40% voor een gesloten garagebox of overdekte staanplaats en 10% voor een niet-overdekte parkeerplaats. 

Verhuur voor gemengd gebruik

Verhuur voor gemengd gebruik – dat wil zeggen deels beroepsmatig, deels particulier – wordt op een speciale manier aangegeven. Als je een geregistreerde huurovereenkomst hebt die het beroeps- en particulier gebruik duidelijk aangeeft, word je voor het particulier gebruik ook slechts belast op het geïndexeerd kadastraal inkomen maal 1,4 – en voor het andere gedeelte op de netto huurinkomsten. Een schriftelijke huurovereenkomst laten registreren kan een administratieve rompslomp lijken, maar brengt dus wel een mooi voordeel met zich mee!

De verhuur van garageboxen, parkeer- of staanplaatsen kan dus zeker een mooi alternatief of interessante aanvulling vormen voor/op een investering in vastgoed. Ze heeft heel wat voordelen zoals mooie perspectieven op lange termijn en lage onderhoudskosten. Daarnaast blijkt de fiscale regeling ook niet onaantrekkelijk. 

Ben je geïnteresseerd in investeren in parking en garages, of in vastgoed in het algemeen? Neem zeker eens een kijkje op de website van Track.be en ontdek ons prachtige assortiment aan investeringsmogelijkheden.

Research = key!

Goed voorbereid is half gewonnen! Je bent alvast wat wijzer geworden over investeren in parkeerplaatsen. Op Track.be kun je een kijkje nemen tussen verschillende potentiële investeringen.

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023