Welke investeringsprojecten zijn het interessantst?

De inflatie is historisch hoog en geld op je spaarboekje wordt dus met de minuut minder waard. Bijgevolg beginnen heel wat spaarders uit te kijken naar mogelijke investeringsprojecten die hun geld doen renderen. Binnen- en buitenland bieden prachtige mogelijkheden, maar het veelvoud aan opportuniteiten kan soms ook overweldigend zijn. Wij maakten hieronder alvast een lijstje op met interessante projecten en hun voor- en nadelen.

Aandelen

Aandelen zijn zeer geliefd als investeringsprojecten. In vergelijking met de klassieke investeringen bieden ze vaak een hoger rendement. Ze hebben een serieus potentieel om te stijgen in waarde als het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd het goed doet. De keerzijde van de medaille is echter de hoge volatiliteit en de grotere risico’s op zware dieptepunten. Daarnaast zijn aandelen ook heel liquide, waardoor je ze snel kan kopen en verkopen.

Duurzame energieprojecten

Projecten die aan een duurzamere energievoorziening werken, wekken ook de interesse van heel wat beleggers. Niet alleen getuigt deze investering van maatschappelijke betrokkenheid; ze heeft ook veel economische en financiële voordelen voor investeerders.

Grote vraag naar duurzame energieprojecten

Vooreerst groeit de vraag naar duurzame energieprojecten zienderogen. Dat maakt deze projecten heel waardevol en interessant op de markt. Daarnaast is het zo dat wie gebruikmaakt van het bestaande aanbod aan duurzame energie-investeringen kan rekenen op heel wat waardestijgingen op lange termijn. Het probleem van klimaatverandering en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zorgt er immers voor dat er op lange termijn meer en meer nood zal zijn aan dit soort projecten. 

Hoge initiële kosten

Een nadeel van duurzame energie als investeringsproject is dat de initiële kosten vaak hoger liggen dan bij investeringen in traditionele energiebronnen. Bovendien evolueert de technologie aan een ongezien tempo: elke dag komen er inzichten bij. Dit brengt natuurlijk het risico met zich mee dat de technologie waarin je zelf investeert verouderd raakt. Ook de regulering verandert aan een gigantisch snel tempo.

Start-ups

Ook start-ups kunnen een interessant investeringsproject zijn. Vooreerst hebben ze potentieel een hoog rendement: start-ups hebben immers heel wat ruimte om te groeien, en als de zaken goed gaan kan de waarde van je belegging echt fel stijgen. Investeren in start-ups is voor velen een goede manier om hun portefeuille te diversifiëren en hun beleggingsstrategie te optimaliseren.

Grotere kans dat het kan mislopen

Een nadeel van het grote potentieel om te groeien is natuurlijk dat het evengoed fout kan gaan. Bovendien zijn investeringen in startups vaak illiquide; je raakt met andere woorden niet zomaar van je belegging af. Ten slotte zullen er in de eerste jaren van de bedrijfsvoering waarschijnlijk geen dividenden worden uitgekeerd, aangezien het geld in de eerste plaats nodig is om het bedrijf goed op de markt te krijgen.

Vastgoed: een crisisbestendige belegging

Ten slotte is er ook nog de klassieker: de investering in vastgoed. Ze komt voor in vele vormen: appartementen, huizen, vakantiewoningen en zelfs studentenkoten. Een investering in vastgoed brengt heel wat voordelen met zich mee. Vooreerst is het zo dat de prijs van een woning al jarenlang stabiel stijgt. Dat zorgt ervoor dat je je minder zorgen hoeft te maken over huurinkomsten . Bovendien is een waardestijging van je pand zeer waarschijnlijk.

Een ander belangrijk voordeel van vastgoedinvesteringen is dat ze crisisbestendig zijn. Zo is de waarde van vastgoed tijdens de coronacrisis enorm gestegen. Daarnaast biedt een vastgoedinvestering ook een mooie bescherming tegen inflatie, vanwege de stabiele waardestijgingen en het feit dat de huurprijzen jaarlijks geïndexeerd worden.

Er bestaat dus een hele waaier aan mogelijke investeringsprojecten. Ze hebben elk dan ook hun voor- en nadelen en het komt erop aan de investering te kiezen die het beste bij je noden past.

Geïnteresseerd in investeren in vastgoed? Neem zeker een kijkje op de website van Track.be!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023