Investeren in woningen: waarom is het zo interessant?

In vastgoed investeren is bij wijze van spreken zo oud als de straat. Het is een vertrouwde belegging voor menig investeerder, waar velen zich dan ook aan wagen. Maar waarom blijkt investeren in onroerend goed nu zo voordelig? Hieronder laten wij je zien waarom vastgoed zo’n goede investering is.

In vastgoed investeren: het is een veilige belegging

Investeringen in vastgoed zijn over het algemeen heel veilig. Dit is zo om verschillende redenen. Zo is een investering in vastgoed inflatiebestendig – in tegenstelling tot het geld dat je op je spaarrekening bewaart. De vastgoedprijzen worden immers jaarlijks geïndexeerd.

Onroerend goed: een crisisbestendige investering

Verder is een vastgoedinvestering ook crisisbestendig. Wanneer er oorlog uitbreekt of een pandemie de wereld teistert, is het vaak zo dat bepaalde investeringen serieus schommelen in waarde. Dit geldt niet in het minst voor aandelen. Dat is een nadeel dat de vastgoedmarkt over het algemeen niet kent. Op deze grafiek van Statbel is te zien hoe de vastgoedprijzen door de jaren heen gestaag stijgen, zonder al te hoge pieken of dalen.

Het is een investering die opbrengt

Een belegging in onroerend goed, in het bijzonder woningen, is een zeer rendabele belegging. Niet alleen geniet je van de opbrengst van de maandelijkse huurprijs, vaak kan je ook nog eens rekenen op een flinke meerwaarde op je pand, zeker op lange termijn. Bovendien heb je bij een investering in vastgoed via een lening een extra voordeel: het hefboomeffect. Kort gezegd zorgt beleggen met geleend kapitaal voor een hoger rendement op je investering. Interessant, niet?

Het is een toekomstgerichte belegging

Voor beginnende investeerders is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. In dit opzicht is investeren in een woning ideaal: met oog op toekomstige evoluties – niet in het minst de voorspelde groei van de bevolking – ziet het ernaar uit dat de vastgoedprijzen alleen maar zullen stijgen. Wie nu investeert, heeft een grote kans op een mooie return on investment later. Neem zeker eens een kijkje naar de prachtige appartementen die Track.be in de aanbieding heeft!

Het is een fiscaal voordelige investering

Nog een belangrijk voordeel is dat wie investeert in een onroerend goed dat voor privégebruik bestemd is, belast wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40%, wat betreft de huurinkomsten. Dit is voordeliger dan de verhuur van professioneel vastgoed, waar je belast wordt op de werkelijke huurinkomsten. 

Daarnaast is het zo dat wie in eigen naam investeert in woningen geen belasting betaalt op de meerwaarde bij de verkoop ervan, indien de verkoop later dan vijf jaar na de aankoop gebeurt.

Een ander voordeel is een verminderde onroerende voorheffing waar je als verhuurder eventueel recht op kan hebben. Recht op een vermindering van je onroerende voorheffing heb je bijvoorbeeld in geval van een bepaald aantal gezinsbijslaggerechtigde kinderen. Hier vind je meer info over de verminderde onroerende voorheffing.

Let op: investeren is niet altijd eenvoudig!

Onroerende goederen zijn een veilige, vertrouwde belegging, maar dat wil niet zeggen dat investeren in vastgoed altijd even eenvoudig is! Je hebt immers telkens maandelijkse kosten in kaart te brengen – die overigens kunnen variëren – en het zoeken van geschikte huurders om leegstand te vermijden is ook een hele klus. Daarbovenop komt nog eens het administratieve luik.

Wie een pand koopt om het als woning te verhuren kan soms de begeleiding van een professional gebruiken. De hulp van bijvoorbeeld een verhuurservice is in veel gevallen geen overbodige luxe, opdat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Het is dus een goed idee jezelf op voorhand even de vraag te stellen in welke mate begeleiding bij je investering een waardevolle toevoeging kan zijn.

Investeren in woningen komt dus met heel wat voordelen die investeren in vastgoed met zich meebrengt, zoals de stabiliteit, het hoge rendement en de voordelen op lange termijn. Daarnaast heeft het ook eigen specifieke pluspunten, zoals de voordelige fiscale behandeling van verhuur aan privépersonen.

Interesse in investeren in vastgoed? Neem zeker een kijkje op Track.be en ontdek ons prachtige arsenaal aan potentiële vastgoedinvesteringen.

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023