Wat je moet weten als je gaat investeren in professioneel vastgoed

De rente op de spaarboekjes staat historisch laag, en dus wenden heel wat mensen zich tot het beleggingswezen. Binnen de klassieke vastgoedbelegging kan je ervoor kiezen in professioneel vastgoed te investeren. Over het algemeen kunnen deze investeringen zeer voordelig uitdraaien! Om er echter zeker van te zijn dat je geld rendeert, is het van cruciaal belang om op voorhand op de hoogte te zijn van een aantal zaken. Wij illustreren wat je moet weten als je gaat investeren in commercieel vastgoed.

Wat is commercieel vastgoed?

Als we over commercieel vastgoed spreken, bedoelen we panden die verhuurd worden voor professioneel gebruik. Denk hierbij aan kantoren en winkelpanden. Daarnaast bestaat er ook zoiets als residentieel vastgoed. Voorbeelden daarvan zijn huizen, appartementen, vakantiewoningen en studentenkoten.

Het onderscheid tussen commercieel vastgoed en residentieel vastgoed kan relevant zijn omdat de twee categorieën soms onder andere regelingen vallen, bijvoorbeeld wat betreft belasting op huurinkomsten

Hoe ziet de markt eruit?

Wie in commercieel vastgoed wil investeren, voert best eens een analyse uit van het huidige marktklimaat. Woningen zijn immers altijd nodig – maar de staat van de economie kan de ondernemingsconjunctuur serieus beïnvloeden. In tijden van economische stilstand zal er immers minder ondernomen worden, en zal er dan ook minder vraag zijn naar commercieel vastgoed.

Welk pand is ideaal?

Er zijn verschillende aspecten die de waarde van je pand kunnen maken of kraken. Een eerste element betreft de staat van het pand zelf: is het aangepast aan de verschillende noden van de moderne handelszaak? Zijn er geen al te grote herstellingswerken vereist?

Daarnaast is de locatie ook een echte dealbreaker. Het is belangrijk dat je opbrengsteigendom gelegen is op een commercieel gunstige plek; dat maakt het immers erg aantrekkelijk voor potentiële huurders. Bovendien drijft een goede locatie de waarde van je pand ook omhoog.

Zijn er bijzondere regels van toepassing?

Op een commercieel huurcontract – een zogenaamde handelshuurovereenkomst – is in ons rechtssysteem vaak een andere wetgeving van toepassing dan op verhuur voor privaat gebruik. Voor de verhuur van winkelpanden zaul je dikwijls in het bijzonder moeten kijken naar de bepalingen in de Handelshuurwet, die soms specifieke rechten of plichten aan een van de partijen toekent.

Zo worden de opzegmogelijkheden voor de verhuurder beperkt in vergelijking met de verhuur van een woning, met het oog op de stabiliteit van de handelszaak. Daarnaast heeft de huurder bijvoorbeeld het recht het gehuurde onroerend goed geschikt te maken voor diens handelszaak – op voorwaarde dat de veiligheid, stabiliteit en esthetische waarde van het gebouw bewaard blijven.

Belangrijk om te weten is dat de Handelshuurwet in vele gevallen geen afwijkingen van haar bepalingen toestaat. Hou hier dus zeker rekening mee bij het opstellen van je contract!

Enkele voordelen van een investering in commercieel vastgoed

Vooreerst is het belangrijk aan te stippen dat deze belegging de voordelen van investeren in vastgoed – in het algemeen – geniet. Zo kaun je na een tijd vaak rekenen op een stijging in waarde.

Daarnaast brengt een belegging in commercieel vastgoed ook nog eens stabiele huurinkomsten op. De stabiliteit van de huur is voor een handelaar immers vaak uiterst belangrijk, aangezien het commercieel pand zelf met de handelszaak zal worden geassocieerd.

Verder is investeren in professioneel vastgoed ook een mooie manier om je portfolio te diversifiëren. In combinatie met andere beleggingen, spreid je risico’s en ben je onderhevig aan minder volatiliteit. Daarnaast gaat het om een inflatiebestendige investering, zoals alle investeringen in onroerend goed.

Potentiële beleggers hebben dus heel wat om bij stil te staan. De markt, de staat en omgeving van het pand en de specifieke wetgeving brengen stof tot nadenken. Tegelijkertijd is de investering het extra denkwerk zeker waard, aangezien ze heel wat uitzonderlijke voordelen biedt.

Investeren in vastgoed? Ontdek ons brede aanbod op Track.be!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023