Investeringen in Hotelvastgoed

Oppervlakte

6 investeringen voor jou gevonden

Toon op kaart

De vier voordelen van investeren in hotelvastgoed

1. Rendement

Een eerste belangrijk voordeel van investeren in hotelvastgoed is het aantrekkelijke rendement van de belegging. Wie een hotelkamer koopt kan rekenen op een aanvangsrendement van zo’n 3,5 tot 4% per jaar. Daarmee ligt de opbrengst van je investering dus heel wat hoger dan die van spaarboekjes of obligaties.

De eigenaar van een hotelkamer geniet bovendien ook van het feit dat de rendementen jaarlijks worden geïndexeerd. Daardoor is een hotelkamer een inflatiebestendige investering.  Ook het feit dat hotelkamers dubbel opbrengen is mooi meegenomen: niet alleen stijgt het vastgoed zelf in waarde, ook krijg je periodieke inkomsten op je rekening gestort. Met andere woorden: een mooi passief inkomen!

2. Gemak

Een ander voordeel van hotelkamers kopen is het gemak dat de investering met zich meebrengt. Aan een klassiek appartement of huis heb je immers regelmatig werk. Onderhoudswerken, het zoeken naar nieuwe huurders, omgaan met wanbetalers: het zijn allemaal moeilijkheden waar verhuurders voortdurend mee geconfronteerd worden. Die problemen heb je bij een hotelkamer niet.

Wie investeert in hotels heeft immers het grote voordeel dat al deze opgaven worden doorgeschoven naar professionals. Over onderhoud, financieel beheer en dagelijkse werking hoef je je dus helemaal geen zorgen te maken: allemaal zijn ze in handen van experts, die weten wat ze doen. Wie geen zin heeft om om de zoveel tijd naar zijn opbrengsteigendom in de Ardennen of aan de Belgische kust af te zakken, kan gewoon investeren in een hotel!

3. Diversificatie

Investeerders diversifiëren hun portefeuille graag: zo hebben ze een buffer op de ene markt als het minder gaat op een andere markt. Het risico wordt zo verdeeld over verschillende investeringen. 


Naast het beperken van risico’s is het ook slim om te diversifiëren omdat verschillende beleggingsproducten verschillende economische cycli kennen. Dankzij een diverse portefeuille kun je als belegger genieten van de opbrengsten van de verschillende activaklassen, en kun je aan winstoptimalisatie doen. Ook Track.be biedt een divers assortiment aan vastgoedbeleggingen aan, neem zeker eens een kijkje.

4. Investeren in hotelvastgoed biedt fiscale voordelen

Investeren in hotelvastgoed heeft ook heel wat fiscale voordelen. Vooreerst is het in bepaalde gevallen mogelijk de btw van 21% die bij de aankoop wordt betaald te recupereren. De belasting is aftrekbaar wanneer de gevraagde prijs voor het vruchtgebruik – waarvan de hoteleigenaar geniet – minimum 97,5% van de aankoopprijs van de volle eigendom bedraagt. 

Daarnaast geniet je ook van een voordelige regeling in de personenbelasting. Wanneer je eigenaar bent van een hotelkamer, draag je het gebruiksrecht van de kamer zelf over naar de hoteleigenaar. Zolang de vergoeding die het hotel betaalt voor de vestiging van dit vruchtgebruik lager is dan de verkoopwaarde van de volle eigendom bij aankoop, zijn de periodieke inkomsten die je van je hotelkamer binnenkrijgt onbelast in de personenbelasting. 

Ten slotte behoud je tegelijk nog altijd de optie van de gesplitste aankoop – een techniek die veel wordt gebruikt in het kader van successieplanning door particuliere beleggers. In dit artikel van De Tijd vind je meer informatie over de relevante fiscale aspecten.

Investeer in hotelvastgoed met Track.be

Zo zie je maar, hotelvastgoed heeft zo zijn pluspunten! Het biedt een hoog doch stabiel rendement, en het is een investering waar relatief weinig zorgen mee gepaard gaan. Daarnaast zorgt ze voor een mooie diversificatie in je beleggingsportefeuille en is het aantrekkelijk fiscaal regime ook mooi meegenomen. 

Benieuwd naar de andere soorten vastgoed waarin je via Track.be kan investeren?  Neem zeker eens een kijkje in het assortiment van Track.be!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023