Geld investeren brengt waarschijnlijk meer op dan je spaarboekje. Maar er zijn wel enkele risico’s aan verbonden. Je kan namelijk een deel van je geld verliezen door een onverwachte situatie.
Is geld investeren zonder risico überhaupt mogelijk? Het antwoord op deze vraag is complex, want volledig risicoloos beleggen kan niet. Toch zijn er verschillende investeringen waar het gevaar op verlies miniem is.
Belangrijk om te weten is dat het risico meestal samenhangt met het rendement. Investeringen met een laag risico hebben een laag rendement, terwijl meer risicovolle beleggingen waarschijnlijk meer opbrengen. De kans dat je een deel van je inbreng verliest, is natuurlijk ook groter. Daarom berekenen de meeste banken een risicoprofiel van hun investeerders. Op deze manier kan men de juiste beleggingen selecteren.
We selecteerden 5 investeringen met beperkte risico’s:
1.Vastgoed
Investeren in vastgoed is een bijna risicoloze belegging. Dat komt voornamelijk door de sterke vastgoedmarkt in België. Vastgoedprijzen stijgen jaarlijks met 2 tot 5 procent (bron), waardoor je aankoop elk jaar waardevoller wordt. Bovendien kiezen veel investeerders ervoor om het vastgoed te verhuren. Deze verhuurinkomsten doen je rendement nog meer stijgen.
Risico’s zijn er bijna niet. Zeker wanneer je kiest voor een nieuwbouw. Dat is een zorgeloze investeringen waarbij je de komende jaren geen grote kosten moet maken. Daarna is de huurmarkt populairder dan ooit. Het risico om geen huurder te vinden is dus bijzonder klein.
2. Goud & zilver
Edelmetalen zoals goud en zilver zijn ook een investering zonder risico. Hun waardestijging is groter dan de inflatie. Om je een idee te geven; goud is de voorbije 20 jaar ruim vijf keer zoveel waard geworden. De kans op een waardedaling is miniem, zeker op lange termijn. Goud en zilver moeten dus zeker deel uitmaken van je beleggingsportefeuille.
3. Staatsobligaties
Je wil geld investeren zonder risico? Koop dan staatsobligaties. Deze schuldpapieren van de overheid – ook wel staatsbons genoemd – hebben een vaste looptijd met een vooraf bepaalde interest. Ze brengen minder risico met zich mee dan obligaties van bedrijven. Kies dan wel voor staatsobligaties van landen met een sterke economie, zoals België, Nederland of Duitsland.
4. ETF’s
Een Exchange Traded Fund (ETF) is een aandelenbundel die een bepaalde index volgt. Daarom worden ze ook weleens trackers of indextrackers genoemd. Omdat het geld verspreid is over veel verschillende bedrijven, is het risico minimaal. Is er één aandeel dat het slecht doet, dan zal de rest dit opvangen.
5. Beleggingsfonds
Een ETF wordt passief beheerd, terwijl men een beleggingsfonds actief beheert. Een manager gaat actief op zoek naar manieren om het rendement te verbeteren. Deze professional zal het risico op verlies dus ook verkleinen. Nadeel van deze fondsen is dat de vergoeding doorgaans hoger ligt dan een ETF.
Risicoloos investeren draait ook om het spreiden van je geld. Door verschillende investeringen te combineren, van vastgoed tot ETF’s en goud, daalt het risico op verlies. Want de kans dat al deze beleggingen in waarde dalen is wel heel klein. Leg niet al je eieren in dezelfde mand. Anders ben je misschien alles kwijt. Je investeringen spreiden is dus de boodschap.
Een compleet risicoloze belegging bestaat helaas niet. Want elke investering draagt een inherent risico met zich mee – klein of groot. De waarde van goud kan plots kelderen, er kan een economische recessie aankomen, een beleggingsfonds kan door een menselijke fout verlies draaien… noem maar op.
De kunst bestaat erin om investeringen te selecteren waar de kans dat het risico zich volstrekt miniem is. Kies voor stabiliteit en gemoedsrust.