Geld investeren in vastgoed: hoe moet je budget eruit zien?

Opbrengsteigendom track.be

Waarom zou je investeren?

Wanneer je geld op je spaarboekje hebt staan, komt er ongetwijfeld een moment waarop je je zuurverdiende spaarcenten wilt laten renderen: je wilt investeren! De rentes op een spaarrekening zijn namelijk historisch laag en brengen dus amper iets op. De vraag is dan: waarin investeren of beleggen? 

Je kan ervoor kiezen te beleggen op de beurs. Om dit te doen, heb je een grondige interesse en kennis nodig van de aandelen- of obligatiemarkt. Ben je op zoek naar een investering die zekerheid met zich meebrengt en die voor iedereen haalbaar is? Franklin D. Roosevelt zei het al: “Real estate cannot be lost or stolen, nor can it be carried away. Purchased with common sense, paid for in full, and managed with reasonable care, it is about the safest investment in the world.” Voor heel veel mensen is investeren in vastgoed interessant, bovendien kan je het gemakkelijk leren.

Waarom is in vastgoed investeren interessant?

Vastgoed is inflatiebestendig

De waarde van vastgoed stijgt doorgaans sneller dan de inflatie én de huuropbrengsten die eruit voortvloeien worden geïndexeerd, met andere woorden: aangepast aan de inflatie.

Vastgoed is daarnaast ook crisisbestendig

Ook na de coronacrisis blijft de vastgoedmarkt stabiel. Sterker nog: in 2021 werd een recordaantal woningen verkocht. Wel kunnen de voorkeuren na zo’n crisis veranderen, zo is de vraag naar huizen met een tuin gestegen sinds de coronacrisis.

Je geniet van fiscale voordelen

Geen woonbonus meer voor de lening van je eerste woning, wél een voordeel voor die van je tweede woning! Je kan genieten van een federale gewone intrestaftrek waarbij je alle betaalde intresten tijdens de looptijd van je (hypothecaire) lening mag aftrekken van je netto belastbaar onroerend inkomen.

Hoe moet je budget eruit zien?

Om te kunnen investeren in vastgoed moet je zeker geen honderdduizenden euro’s op de bank hebben staan. Succesvol investeren in vastgoed kan ook met een beperkt budget. Bij de meeste banken mag je tot 80% van het aankoopbedrag lenen. 20% van het aankoopbedrag dien je dus wel uit eigen zak te betalen, alsook de kosten die er bij komen zoals registratierechten/BTW, notariskosten, hypotheekkosten, enzovoort. 

Alles hangt dus af van de prijs van het vastgoed. 20% van het aankoopbedrag plus kosten lijkt misschien veel, maar niet getreurd: er bestaan meerdere soorten investeringsvastgoed, en sommige zijn erg budgetvriendelijk. Meer over de verschillende types vastgoed lees je verder in dit artikel.
Wist je dat het zelfs voordelig is om een groot deel van de aankoopprijs van het vastgoed te lenen? Ook mensen die voldoende vermogen hebben gaan vaak een lening aan om hun investeringsvastgoed te financieren. Op die manier creëer je namelijk een hefboomeffect. Dit houdt kortweg in dat je geleende kapitaal voor een hoger rendement op je eigen vermogen zorgt.

Hoe kan je investeren in vastgoed?

1. Rechtstreeks

Alles hangt dus af van de prijs van het vastgoed. 20% van het aankoopbedrag plus kosten lijkt misschien veel, maar niet getreurd: er bestaan meerdere soorten investeringsvastgoed, en sommige zijn erg budgetvriendelijk. Meer over de verschillende types vastgoed lees je verder in dit artikel.
Wist je dat het zelfs voordelig is om een groot deel van de aankoopprijs van het vastgoed te lenen? Ook mensen die voldoende vermogen hebben gaan vaak een lening aan om hun investeringsvastgoed te financieren. Op die manier creëer je namelijk een hefboomeffect. Dit houdt kortweg in dat je geleende kapitaal voor een hoger rendement op je eigen vermogen zorgt.

Residentieel vastgoed

Residentieel vastgoed is de overkoepelende term voor woonruimtes. Dit kunnen studio’s, appartementen, huizen, villa’s en dergelijke  zijn. Wanneer je hiervoor kiest, is het belangrijk om naar de ligging te kijken. Sommige mensen hebben graag dat hun tweede woning vlakbij hun eigen woning ligt, zodat ze snel ter plekke zijn wanneer nodig en om zo ook een oogje in het zeil te houden. Anderzijds is een strategische blik ook nodig om te kunnen investeren op een toplocatie: op sommige plaatsen heerst namelijk al een overaanbod aan nieuwbouwhuizen- of appartementen. Op deze plaatsen is het dus niet aangewezen om te investeren in vastgoed, je wilt immers leegstand ten allen koste vermijden!

Recreatief vastgoed

investeren in vakantiewoningen is een goede manier om je investering in vastgoed te combineren met eigen genot! Zo kan je de woning het grootste deel van het jaar verhuren, maar er ook voor kiezen er zelf af en toe op vakantie te gaan. Win-win dus! Het rendement hangt dus af van de mate waarin je de woning zelf betrekt. Verhuur je de woning vaak in het hoogseizoen, dan zijn mooie rendementen alvast meegenomen.

Studentenkamers

Een investering in een studentenkamer kan een ideale opportuniteit zijn, zeker wanneer je kinderen hebt die nu of op termijn kunnen intrekken in deze studentenkamer. Zo spaar je enerzijds huurkosten uit tijdens de periode waarin je kinderen op kot gaan, maar genereer je ook stabiele inkomsten tijdens de andere periodes. Studentenkamers zijn erg gewild, vooral in grote steden zoals Brussel en Gent. Er heerst in sommige steden een onderaanbod aan studentenkamers!

Commercieel vastgoed

Investeren in commercieel vastgoed levert vaak zeer mooie rendementen op, maar is vooral weggelegd voor de investeerder met een ruim budget. Zo’n bedrijfspand kost namelijk een stuk meer dan bovenstaande vastgoedtypes. Het nadeel is bovendien dat er geen sprake is van eigen (privé)gebruik bij een bedrijfspand.

Parking en garages

Dit is de meest budgetvriendelijke optie in het rijtje. De aankoop van een autostaanplaats of garage vergt niet veel middelen en biedt een stabiel extra inkomen. Bijkomende kosten zoals onderhoudskosten blijven bij zo’n investering beperkt. Het nadeel is dat op bepaalde plaatsen de behoefte aan een autostaanplaats of garage vermindert, zoals in lage-emissiezones. Ook ben je altijd verplicht een BTW-nummer aan te vragen indien je een autostaanplaats of garage wilt verhuren!

2. Onrechtstreeks

Ook op een onrechtstreekse manier kan je investeren in vastgoed. Het grote voordeel hiervan is dat je met een zeer beperkt budget aan de slag kunt met beleggen. Daarnaast geniet je van een passief inkomen en hoef je hier slechts weinig voor te doen, in tegenstelling tot wanneer je zelf vastgoed aankoopt. Je investeert dan in vastgoed via een belegging in een vastgoedfonds, individuele aandelen (gereglementeerde vastgoedvennootschappen) of vastgoedobligaties. Wat is het verschil? 

Vastgoedfondsen

Met een beperkt budget kun je gemakkelijk aan de slag met een vastgoedfonds. Dit is een beleggingsfonds dat zelf investeert in verschillende types vastgoed met het geld dat geïnvesteerd wordt door klanten. Uit deze vastgoedbeleggingen halen zij winsten en deze keren zij deels uit aan de investeerders. Deze vastgoedbeleggers zijn doorgaans goed in wat ze doen en zorgen ze voor een goede risicospreiding van de beleggingen. 
Er zijn ook nadelen aan verbonden. Een beleggingsfonds die in jouw plaats in vastgoed belegt zal hier natuurlijk iets voor terug vragen: zij houden dan ook beheerskosten in van het rendement dat uitgekeerd wordt. Doorgaans bedragen deze beheerskosten 1% van je investering.

Aandelen van gereglementeerde vastgoedvennootschappen

Op de beurs kan je zelf ook aandelen kopen van een GGV of gereglementeerde vastgoedvennootschappen. Deze vennootschappen specialiseren zich in de aankoop van onroerend goed. Zij zijn onderworpen aan specifieke regels met betrekking tot risicospreiding en zijn verplicht om minimum 80% van de winst die ze maken uit te keren onder de vorm van een dividend.  

Om in dergelijke aandelen te beleggen, heb je wel voldoende kennis nodig van deze markt. Zonder knowhow loop je het gevaar te veel risico te nemen, de beurs is en blijft namelijk een volatiel gegeven. 

Vastgoedobligaties

Een obligatie wordt doorgaans gezien als minder risicovol dan een aandeel. Een obligatie is kortweg gezegd een lening aan een bedrijf waarmee het bedrijf, in het geval van een vastgoedobligatie, onroerend goed kan aankopen. Je rendement bestaat dan uit een rentevergoeding en de terugbetaling van de som op het einde van de looptijd. Sommige bedrijven werken ook met een bonussysteem, waardoor je bij de terugbetaling ook een extraatje krijgt. 

Let wel: een obligatie houdt nog steeds een risico in. Wanneer het vastgoedproject waarin je investeert niet slaagt, ben je als houder van een vastgoedobligatie niet beschermd. Jezelf steeds goed informeren over het bedrijf of project waarin je wilt investeren is dus zéér belangrijk!

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023