Tweede eigendom kopen als belegging; een goed idee?

tweede eigendom kopen als investering

Je wil een tweede eigendom kopen als investering, maar twijfelt of dit wel een goed idee is? Dan ben je aan het juiste adres. Op deze pagina maken we een vergelijking tussen de voordelen en nadelen bij de aankoop van een tweede eigendom, zodat je makkelijker deze moeilijke knoop kan doorhakken.

Wat voor een tweede eigendom kan je kopen?

Wanneer we over een tweede eigendom praten, denken de meeste mensen direct aan een huis of appartement. Dat is logisch. Het grootste deel van de vastgoedmarkt bestaat namelijk uit dit soort panden. Toch zijn er nog andere investeringsmogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld een studentenkot kopen als tweede eigendom, of een vakantiehuis. Sommige hotels bieden zelfs de mogelijkheid om te investeren in een vaste kamer. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

Voordelen van een tweede eigendom

  • Investering met laag risico: omdat de vastgoedmarkt bijzonder sterk is, is het risico op grote waardedalingen erg klein. Je maakt dus een (bijna) risicoloze belegging.
  • Extra huurinkomsten: je kan de tweede woning verhuren (het hele jaar of op bepaalde periodes) om extra inkomsten te genereren.
  • Voordelige financiering: de rente op leningen staat momenteel erg laag, waardoor het super interessant is om te investeren in een tweede eigendom.
  • Financieel hefboomeffect: wanneer je een financiering aangaat, maak je optimaal gebruik van het vastgoed hefboomeffect.

Nadelen van een tweede eigendom

  • Onderhoudskosten: wie een tweede woning koopt, moet dit ook onderhouden. Gelukkig zijn er sommige vastgoedinvesteringen waarbij dit onderhoud is inbegrepen (bv. appartementen, vakantiewoningen…).
  • Onroerende voorheffing: vergeet niet dat je een onroerende voorheffing moet betalen op het pand.
  • Administratie: ga je het tweede eigendom verhuren? Dan krijg je te maken met wat extra papierwerk.

Is een tweede eigendom kopen in 2021 een goede investering?

Wel, het antwoord van deze vraag hangt af van verschillende factoren. Leningen blijven erg goedkoop, maar vergeet niet dat je best 20% van het bedrag zelf inbrengt. Daarnaast zullen de staat van het pand en de locatie een grote invloed hebben op het rendement. Koop je een duur luxe appartement in de stad om het nadien te verhuren, dan zal het waarschijnlijk niet genoeg opbrengen om de kosten volledig te dekken. Koop je een leuk appartement aan zee om er zelf van te genieten en het na enkele jaren opnieuw te verkopen, dan doe je ongetwijfeld een slimme investering.

tweede eigendom kopen als investering

Op zoek naar investeringsvastgoed?

Zoek niet verder. Op track.be ontdek je de beste projecten. Blader door de investeringsmogelijkheden en gebruik de groene knop om een brochure aan te vragen. Zo simpel is het! En als je vragen hebt over de aankoop van een tweede eigendom, kan je ons altijd bereiken via de contactpagina.