Waarom investeren in recreatief vastgoed?

investeren in recreatief vastgoed

Je bent op zoek naar nieuwe beleggingskansen? Dan is investeren in recreatief vastgoed zeker het overwegen waard. Deze investering is perfect voor mensen die graag zelf willen genieten van hun aankoop, en een mooi rendement willen behalen.

Wat is recreatief vastgoed?

Recreatief vastgoed is vastgoed dat voor vakanties of vrijetijdsbestedingen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan vakantieverblijven zoals bungalows of een appartement aan zee.

Het grote verschil van recreatief vastgoed ten opzichte van andere panden is de verhuurperiode. Die is veel korter. Vakantiehuizen worden slechts voor enkele dagen verhuurd – meestal een weekend of midweek. Het verloop ligt dus veel hoger dan bij klassieke vastgoedbeleggingen, waarbij dezelfde huurder meerdere jaren in het pand woont. Dit brengt natuurlijk een paar uitdagingen met zich mee. Maar er zijn ook kansen aan verbonden.

Voordelen van recreatief vastgoed

Hier zijn alvast 3 redenen om te investeren in recreatief vastgoed:

  • Hogere opbrengsten. Stel dat we een vakantieappartement aan zee verhuren dat 2 slaapkamers heeft. Op Airbnb.be ligt de gemiddelde verhuurprijs rond €90/nacht. Met een bezettingsgraad van 80% levert dit maandelijks €2.160 aan opbrengsten op. Vaste verhuurprijzen voor hetzelfde appartement liggen volgens Zimmo rond de €900. Recreatief vastgoed verhuren levert dus meer op.
  • Eigen gebruik. Met recreatief vastgoed heb je altijd een plekje om op vakantie te gaan. Op deze manier spaar je weer wat geld uit, omdat je geen duur hotel of vakantieverblijf moet boeken. Ga simpelweg naar je eigen bungalow, appartement of huis en geniet van de rust.
  • Dubbel rendement. Net zoals andere vastgoedbeleggingen is er een dubbel rendement. Enerzijds de huuropbrengsten, en anderzijds de meerwaarde op het pand. De prijzen op de vastgoedmarkt blijven immers stijgen. Als je na enkele jaren beslist om het vastgoed te verkopen, krijg je ongetwijfeld een mooie bonus.

Aandachtspunten

Voor een optimaal rendement is het natuurlijk belangrijk dat de bezettingsgraad zo hoog mogelijk is. Want recreatief vastgoed dat niet wordt gebruikt levert ook niets op. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende platformen om je pand te promoten, zoals Airbnb, Booking en Tripadvisor. Doe ook wat mond-tot-mond reclame. Misschien zijn er wel vrienden of kennissen die nog een leuke vakantieplek zoeken?

Recreatief vastgoed vraagt ook wat meer tijd. Je moet namelijk boekingen verwerken, betalingen controleren, enz. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook agentschappen die als tussenpersoon fungeren. Zo kan je jezelf op andere zaken concentreren.

investeren in recreatief vastgoed

Je wil zelf investeren in recreatief vastgoed?

Goed nieuws, want op track.be vind je verschillende vakantieverblijven om in te investeren. Neem snel een kijkje en vraag vrijblijvend meer informatie.