Investeringen in Appartementen

Oppervlakte

8 investeringen voor jou gevonden

Toon op kaart

Investeren in appartementen: een ideale investering, ook voor beginners!

Investeren in vastgoed staat al lang bekend als een waardevolle investering. Meer en meer mensen kiezen ervoor om hun spaargeld niet langer op het klassieke spaarboekje te laten staan. In plaats daarvan maken ze de overweging om te investeren in vastgoed. Met recht en reden: vastgoed is niet alleen een veilige investering zonder al te veel risico, het is ook voor bijna iedereen weggelegd. Zo is investeren in vastgoed voor beginners vrij laagdrempelig, mits je jezelf natuurlijk goed informeert. Hieronder illustreren wij waarom investeren in appartementen een verstandige keuze is!

Waarom een appartement?

Waarom zou je nu een investering doen in een appartement? Een aantrekkelijke keuze is het zeker, want heel wat investeerders halen appartementen aan als een van de meest interessante investeringsopties. Hieronder sommen we drie voordelen op van investeren in een appartement.

1. De huurmarkt groeit

Het is je vast al opgevallen: op heel veel plaatsen schieten de appartementencomplexen als kolen uit de grond. En ja hoor, daar is een reden voor! De huurmarkt blijft namelijk groeien. Je kan dit verklaren door de aanhoudende prijsstijgingen van koopwoningen waardoor heel wat jonge mensen ervoor opteren om langer te huren.

De gemiddelde leeftijd waarop mensen vandaag een huis kopen, is namelijk gestegen naar 42 jaar. Dat maakt van een compact startersappartement een goede investering. Bovendien is de kans groot dat dat niet gauw zal veranderen.

Bovendien blijft het bevolkingsaantal langzaam maar zeker groeien, en ook de bevolkingsstructuur kent een verandering. Vooral de eenpersoonshuishoudens nemen toe. Jonge gezinnen en alleenstaanden kiezen vaker voor een compacte woning, zoals een appartement. Ook bij oudere mensen merken we een gelijkaardige trend op: een groot huis vergt namelijk veel tijd en geld op vlak van onderhoud.

2. De betonstop

De Vlaamse regering voorziet een betonstop tegen 2040. Wat wil dat concreet zeggen? Niet dat er helemaal niks meer gebouwd mag worden, wél dat er op een andere manier gebouwd zal moeten worden.

Vlaanderen heeft namelijk een enorme bebouwde oppervlakte. Het is de bedoeling om open ruimte te behouden en dus dichter bij elkaar te bouwen. Bestaande woonoppervlaktes zullen meer bebouwd worden en ook in de hoogte bouwen blijft toegelaten. Het belang van appartementen zal zo nog meer toenemen!

3. Betaalbaarheid

Het aankopen van een (nieuwbouw)appartement is voor velen haalbaar. De gemiddelde prijs voor een appartement in België bedraagt 226.820 euro. Grootsteden zoals Gent, Antwerpen en Brussel spannen de kroon. Let wel op: een hogere aankoopprijs leidt niet per se tot een hoog rendement.

Het is bij een investering in vastgoed altijd van belang een goede afweging te maken tussen de aankoopprijs en de huurprijs die je kunt en zult vragen. Maak dus op voorhand een financiële analyse om een zicht te krijgen op je potentiële rendement.

Rekening houden met de aankoopprijs alleen is niet voldoende: ook bijkomende aankoopkosten zoals notariskosten, registratierechten en/of btw, krediet- en hypotheekkosten moeten in acht genomen worden. Daarnaast dien je ook rekening te houden met eventuele leegstand, jaarlijkse onroerende voorheffing, onderhoudskosten enzovoort.

Specifiek voor appartementen dien je trouwens ook gemeenschappelijke kosten mee te rekenen in je kostenplaatje. Syndicuskosten kan je (deels) doorrekenen aan de huurder, maar onderhouds- en herstellingskosten zoals een vernieuwing van het dak worden altijd gedragen door de eigenaar.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een appartement?

Uiteraard moet je goed nadenken over welk vastgoed je aankoopt. We geven je hier informatie over hoe je het juiste vastgoed voor jouw investering kan uitkiezen.

Bestaand of nieuwbouwappartement?

Investeer je beter in een nieuwbouwappartement of kan een bestaand appartement ook een waardevolle investering zijn? Ontdek het hieronder!

1. Nieuwbouwappartementen: hoge huurprijs en modern

De markt van nieuwbouwappartementen is booming: in elke stads- of dorpskern zie je nieuwbouwprojecten verschijnen. Deze projecten zijn vaak ook aantrekkelijk: ze voldoen over het algemeen aan alle recente energienormen én je kan nieuwbouw uiteraard linken aan comfort. Zo hoef je je in dat geval ruwweg geschat de eerstkomende tien jaar geen zorgen te maken over je vastgoed.

Potentiële huurders zijn hier dan ook happig op: een laag energieverbruik en nieuwe materialen geven vaak de doorslag om een nieuwbouwappartement te huren. Daarnaast kan je dankzij deze voordelen ook een hogere huurprijs vragen.

2. Bestaande appartementen: lage aankoopprijs en meerwaarde

Is een bestaand appartement dan een volledige no-go? Nee, in sommige gevallen zijn bestaande appartementen zeker het overwegen waard! Het grote voordeel aan een bestaand appartement is de lagere aankoopprijs in vergelijking met een nieuwbouwappartement. Bovendien betaal je in dat geval registratierechten, die een stuk lager liggen dan de 21% btw die je op een nieuwbouwpand betaalt.

Een andere reden om te investeren in een bestaand appartement is wanneer je zelf goed bent in het renoveren van oudere panden. Op die manier heb je een goed overzicht van de te ramen kosten en creëer je eventueel een meerwaarde op het appartement. Oudere appartementen met authentieke elementen (zoals in een oud herenhuis) die niet afgebroken maar gerenoveerd worden, gaan op die manier niet zomaar verloren.

Kies de ligging van je vastgoed strategisch uit

Een goede locatie uitkiezen is essentieel wanneer je wilt investeren in vastgoed. De ligging die je prefereert kan bepaald worden door verschillende factoren. Zo kan het zijn dat je graag hebt dat je vastgoed op een boogscheut van je eigen woning gelegen is. Op die manier kan je een oogje in het zeil houden en ben je bovendien meteen ter plekke bij eventuele problemen met de huurder (denk bijvoorbeeld aan dringende herstellingen of onderhoud).

Is nabijheid van je vastgoed echter geen noodzaak? Hou dan rekening met de volgende zaken:

  • Een stadscentrum = hogere prijzen: wil je graag investeren in de historische stadskern van bijvoorbeeld Gent of Brugge? Hou dan rekening met een hoger budget! Deze locaties zijn heel gewild en dus ook erg duur. Hiertegenover staat dan wel dat je een hogere huurprijs kan vragen.
  • Bestudeer ook de ligging op lange termijn: ga na welke lokale initiatieven er in aantocht zijn. Is er sprake van een uitbreiding van de infrastructuur op de desbetreffende locatie, of worden er nieuwe scholen en winkels voorzien? Een goed bereikbare buurt die bovendien levendig is zijn voorbeelden van elementen die je locatie een stuk aantrekkelijker maken voor potentiële huurders en je vastgoedinvestering dus sterk kunnen beïnvloeden!

Zelf verhuren of uitbesteden?

Nog een belangrijk argument voor investeren in vastgoed is: je kiest zelf hoe intensief je ermee bezig bent. De research die voorafgaat aan je aankoop en de administratieve verplichtingen daarrond vergen natuurlijk wat tijd, maar wanneer het moment is aangebroken om je vastgoed te verhuren, kan je keuzes maken.

Zo is het mogelijk om de verhuring volledig zelf in de hand te nemen, of alles uit te besteden en te opteren voor een verhuurservice. Wat houdt dat in? Afhankelijk van het bedrijf die de dienst aanbiedt en de formule die je kiest, kan deze dienst je ontlasten van alles wat met het verhuren te maken heeft. Het op zoek gaan naar huurders, de contracten opmaken, betalingen opvolgen en overig papierwerk: je hoeft er niet meer van wakker te liggen!

Anderzijds is het natuurlijk ook mogelijk om alles zelf te doen. Heb je een huurder gevonden waar je vertrouwen in hebt, dan zal je ook niet erg intensief met je vastgoedinvestering bezig zijn.

Research = key!

Goed voorbereid is half gewonnen! Je bent alvast wat wijzer geworden over investeren in appartementen. Op Track.be kun je een kijkje nemen tussen verschillende potentiële investeringen, waaronder appartementen, mét of zonder verhuurservice.

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023