Een vakantiewoning kan een aantrekkelijke investering zijn. Recreatief vastgoed levert vaak een mooi rendement op, waarnaast je ook voor een deel zelf kunt genieten van je eigendom. Een mooi bijkomend voordeel! Beleggen kan echter heel ingewikkeld zijn, en buitenlands vastgoed is voor velen onder ons terra incognita. Daarom helpen wij je een eindje op weg: hieronder vertellen wij wat je moet weten als je wil investeren in vakantiewoningen.
Een van de belangrijkste aspecten van een vastgoedinvestering is uiteraard de locatie ervan. Ze kan de waarde van je belegging echt maken of kraken! Of je nu kiest voor een idyllische Spaanse villa of een appartement aan onze eigen Belgische kust; bij de locatiekeuze van je vakantiewoning houd je best een aantal aspecten in het oog.
Een toeristische buurt met een goed uitgebouwde infrastructuur zorgt immers voor heel mooie verhuurmogelijkheden. Daarnaast kan ook de veiligheid van de omgeving een belangrijke factor zijn: niemand heeft tijdens de vakantie graag zorgen aan zijn hoofd.
Daarnaast is het gewoonweg belangrijk dat je een locatie zoekt waar er een grote vraag is naar vakantiewoningen. Niet alleen zal je opbrengsteigendom sneller verhuurd raken, maar de waarde van je huisje zal daarbij ook stijgen door de hoge vraag.
Ook kan je erover denken om een te investeren in een vakantiewoning in een vakantiepark. In De Tijd vind je een artikel over investeren in een vakantiewoning in een vakantiepark zoals bijvoorbeeld Center Parcs. Uiteraard kunnen particuliere beleggers er ook voor kiezen om te investeren in een vakantiehuis dat geen deel uitmaakt van dergelijk vakantiepark.
Als je in een vakantiewoning investeren wil, is het ook belangrijk eerst even na te denken over wat je zelf van je belegging verwacht. Een vakantiehuis leent zich immers ook tot eigen genot! Hoeveel van je tijd wil je er zelf spenderen en hoeveel maanden per jaar wil je je eigendom verhuren?
Denk daarnaast ook eens na over welk engagement je wil aangaan. Een investering in vastgoed beheren is immers niet niets! Je staat in voor een belangrijk deel van het onderhoud, moet huurders zien te vinden én alles moet administratief in orde zijn.
Niet iedereen kan van de ene dag op de andere aan zijn vakantiewoning staan voor een dringende interventie. Als je al dat engagement niet ziet zitten, is het misschien slim een vastgoedbeheerder in te schakelen.
Bij investeren in een vakantiewoning komt heel wat kijken: het is meer dan een goed kopen en daarna rentenieren. Wie een woning verhuurt, kan al eens geconfronteerd worden met serieuze kosten.
Onderhoudskosten en belastingen alsook de afbetaling van je lening kunnen er soms voor zorgen dat je rendement er heel anders gaat uitzien dan eerst gedacht. Ook je eigen gebruik van je recreatiewoning heeft hierop een invloed, aangezien je huurinkomsten op basis hiervan kunnen verschillen. Houd hier zeker rekening mee!
Belangrijk, en dat geldt zeker voor particuliere beleggers, is dat de regelgeving van plek tot plek kan verschillen. Dit kan vooreerst belangrijk zijn bij het aankoopproces. Soms is het nodig dat je voor de verkoop fysiek aanwezig bent bij de notaris, of moet je een rekening bij een buitenlandse bank openen.
Daarnaast zijn de toepasselijke regels ook belangrijk voor het huurcontract zelf. Sommige landen hebben strikte normen rond borg, termijn en huurprijs, terwijl je hier in andere landen vrij over kunt kiezen.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat zowel de verhuurder als de recreatiewoning soms aan bepaalde kwaliteitscriteria moeten voldoen. Zo moet je in Spanje bijvoorbeeld een licentie hebben om je vakantiewoning te verhuren. De regelgeving is soms ingewikkeld, dus expertise van een kenner is geen overbodige luxe!
Ten slotte kijk je ook best even op voorhand naar welke investeringen fiscaal interessant zijn. In bepaalde landen geniet je bijvoorbeeld jaarlijkse belastingvermindering voor inkomsten uit verhuur. Daarnaast wordt recreatief vastgoed soms ook op een andere manier belast dan een woning voor eigen gebruik. De raad van een fiscaal expert is hier een waardevolle toevoeging.
In conclusie: in een vakantiewoning investeren kan zeer lucratief zijn, maar er komt toch heel wat bij kijken. Je eigen verwachtingen en mogelijkheden, de locatie en de plaatselijke regelgeving zijn een aantal aspecten die van groot belang kunnen zijn voor het succes van je investering in recreatief vastgoed. Houd er dus zeker rekening mee, en laat je indien nodig bijstaan door een expert.
Inspiratie nodig? Neem zeker eens een kijkje op Track.be voor een arsenaal aan potentiële topbeleggingen.
Er zijn een aantal risico’s waar beleggers in studentenkamers rekening mee moeten houden. Één daarvan is het risico op vermindering van de vraag naar studentenkamers. Daarnaast is het mogelijk dat de huurprijzen zakken, waardoor de huurinkomsten lager zijn dan verwacht.
Verder kunnen onderhoudskosten en renovatiekosten ook een risico vormen. Dit komt doordat koten sneller slijten dan reguliere woningen vanwege de intensievere bewoning. Dit kan leiden tot extra kosten voor onderhoud en renovatie. Indien je zelf niet wil instaan als professionele uitbater of kotbaas, moet je er rekening mee houden dat je daar hulp voor zal moeten inschakelen, wat opnieuw een hogere kost met zich meebrengt.
Investeren in studentenkamers biedt de mogelijkheid om te profiteren van de groeiende vraag naar studentenwoningen. Er wordt geschat dat er tegen 2030 95.000 extra studentenkoten nodig zullen zijn, alleen al door het toenemende aantal studenten. Van deze rendabele investering zal je dus geen spijt krijgen!
Maak vandaag nog de stap en begin je onderzoek naar de mogelijkheden van het kopen van een enkele studentenkamer of een studentencomplex in een universiteitsstad. Neem een kijkje op Track.be en ontdek ons ruime aanbod aan studentenkamers.
Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023