Investeringen in studentenkoten

Oppervlakte

2 investeringen voor jou gevonden

Toon op kaart

Een beginnersgids voor het investeren in studentenkoten

Studentenkamers zijn klassieke vastgoedinvesteringen onder beleggers. Als een stabiele bron van inkomsten en dankzij de groeiende vraag naar studentenkoten kunnen ze een lucratief rendement opleveren. Als je overweegt om in studentenkoten te investeren, is het belangrijk om de basics te begrijpen voordat je begint.

In deze beginnersgids zullen we daarom de voordelen en risico’s van het investeren in studentenkoten bespreken, evenals tips over hoe je het juiste studentenkot kan kiezen voor je belegging en hoe je jouw rendement kan maximaliseren.

Waarom investeren in studentenhuisvesting?

Er is vaak een hoge vraag naar studentenkoten, waardoor de huurinkomsten voorspelbaar zijn. Op dit moment is er in België zelfs een aanbodtekort aan studentenkoten, waardoor er een enorme prijsstijging is van de koten. Meer daarover lees je in dit artikel van De Tijd.

Bovendien kan de waarde van studentenkoten stijgen als de vastgoedmarkt groeit. Zoals met elke investering zijn er echter risico’s en moeten beleggers zich bewust zijn van de lokale economische en demografische factoren die de vraag naar studentenkoten kunnen beïnvloeden.

Het is daarom belangrijk en zelfs noodzakelijk om grondig onderzoek te doen en een gedegen analyse uit te voeren voordat je besluit te investeren in studentenkamers. In deze gids zullen we je helpen om de juiste stappen door te nemen, zodat je beter voorbereid bent om een weloverwogen beslissing te nemen. Dus, laten we beginnen met het ontdekken van de wereld van de studentenkoten beleggingen.

Is het investeren in studentenkoten een slimme keuze voor jouw beleggingsportfolio?

Groeiende vraag = mooi rendement

Investeren in studentenkamers wordt steeds populairder, en dat is geen verrassing. Ten eerste is er in veel universiteitssteden een groeiende vraag naar studentenwoningen, omdat het aantal studenten blijft groeien. Zo zien we in bekende universiteitssteden als Leuven, Gent en Brussel dat de vraag naar studentenvastgoed blijft stijgen, maar ook studentensteden als Brugge, Kortrijk, Hasselt en Mechelen tellen steeds meer studenten.

Dit kan leiden tot stabiele huurinkomsten, omdat studenten vaak een vast contract hebben voor het academiejaar. Bovendien kan de waarde van de woning stijgen, vooral als de woning goed onderhouden is en op een gewilde locatie ligt.

Investeer aan een laag tarief

Ten tweede is het investeren in studentenkamers een manier om te profiteren van de lagere prijzen voor onroerend goed die vaak gelden voor kleinere woningen. Dit kan beleggers de kans bieden om te investeren in vastgoed tegen een lagere prijs dan bij grotere woningen.

Hoe vind ik de meest geschikte studentenkamers?

Investeren in studentenkamers kan een goede manier zijn om rendement te behalen op je geld. Maar hoe kies je de juiste studentenkamers om in te investeren? Hier zijn enkele tips om u te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Student hot spot

Een goede locatie is key. Kies voor een studentenkamer die zich op een gewilde locatie bevindt, zoals dichtbij universiteiten of hogescholen. De nabijheid van een hogeschool of universiteit zorgt ervoor dat deze locaties vaak in trek zijn bij studenten en dat je minder moeite zal hebben om je kamer snel verhuurd te krijgen.

Hoe ziet de kamer eruit?

Let bij het kiezen van een studentenkamer op de staat van het pand. Een kamer die recent is gerenoveerd, in goede staat is en over moderne voorzieningen beschikt (zoals digitale tv-voorzieningen of een nieuwe badkamer) zal een grotere aantrekkingskracht hebben op potentiële huurders. De overheid werkt ook aan een kwaliteitslabel voor studentenkoten, het is dus belangrijk om ook daar rekening mee te houden bij je investering. Meer hierover lees je in dit artikel van De Tijd.

Neem ook de oppervlakte van de kamer mee in je overweging. Studentenkamers kunnen in oppervlakte variëren, van een enkele kamer tot meerdere kamers in een studentencomplex met gemeenschappelijke ruimtes. Overweeg welke grootte het beste past bij je budget en investeringsdoelen. Let erop dat studentenkamers volgens de Vlaamse Codex Wonen moeten voldoen aan een bepaalde minimumoppervlakte. Zo moet een eenpersoonskamer minstens twaalf vierkante meter groot zijn.

Welke prijs kan je vragen?

Analyseer het huis potentieel. Kijk naar de huurprijzen in de omgeving van de studentenkamer die je overweegt te kopen. Bepaal of de huurprijs van de kamer in lijn is met de huurprijzen in de omgeving en of er vraag is naar huurwoningen op die specifieke locatie.

Overweeg beheer- en onderhoudskosten. Investeren in studentenkamers kan ook betekenen dat je verantwoordelijk bent voor het beheer en onderhoud van de kamer. Zorg ervoor dat je deze kosten in je budget opneemt en dat je voldoende tijd hebt om je hiermee bezig te houden. Zo weet je of je een hoger rendement zal kunnen behalen met deze vastgoedinvestering.

Wat te overwegen bij het kopen van een enkele studentenkamer, meerdere studentenkamers of een studentencomplex?

Bij het kopen van een enkele studentenkamer, meerdere studentenkamers of een studentencomplex zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

Locatie: De locatie van de studentenkamer of het studentencomplex is een belangrijke factor. Het is interessant om te weten of er voldoende vraag is naar studentenwoningen in de omgeving en of er genoeg universiteiten of hogescholen in de buurt zijn.

Voorwaarden: Bekijk de voorwaarden van de huurcontracten die je aanbiedt aan de studenten. Zorg dat deze helder zijn en dat ze aansluiten op de eisen van de huurders. Raadpleeg zeker ook de Vlaamse Codex Wonen voor eventuele verplichte vermeldingen.

Onderhoud: Het is belangrijk om te weten hoeveel onderhoud de studentenkamer of het studentencomplex nodig heeft. Dit kan een grote impact hebben op het rendement van je investering. Bij een studentencomplex moet je ook rekening houden met de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de keuken of badkamer.

Financiering: Overweeg hoe je de aankoop van de studentenkamer of het studentencomplex gaat financieren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals met een hypotheek of een lening, of bijvoorbeeld volledig met eigen middelen.

Huurprijzen: Bepaal de huurprijzen die je gaat vragen voor de studentenkamers of het studentencomplex. Zorg dat deze concurrerend en aantrekkelijk zijn.

Zijn er bepaalde risico’s waar je het best rekening mee houdt?

Er zijn een aantal risico’s waar beleggers in studentenkamers rekening mee moeten houden. Één daarvan is het risico op vermindering van de vraag naar studentenkamers. Daarnaast is het mogelijk dat de huurprijzen zakken, waardoor de huurinkomsten lager zijn dan verwacht.

Verder kunnen onderhoudskosten en renovatiekosten ook een risico vormen. Dit komt doordat koten sneller slijten dan reguliere woningen vanwege de intensievere bewoning. Dit kan leiden tot extra kosten voor onderhoud en renovatie. Indien je  zelf niet wil instaan als professionele uitbater of kotbaas, moet je er rekening mee houden dat je daar hulp voor zal moeten inschakelen, wat opnieuw een hogere kost met zich meebrengt.

Investeren in studentenkamers: de tijd is nu om te profiteren van de groeiende vraag

Investeren in studentenkamers biedt de mogelijkheid om te profiteren van de groeiende vraag naar studentenwoningen. Er wordt geschat dat er tegen 2030 95.000 extra studentenkoten nodig zullen zijn, alleen al door het toenemende aantal studenten. Van deze rendabele investering zal je dus geen spijt krijgen!

Maak vandaag nog de stap en begin je onderzoek naar de mogelijkheden van het kopen van een enkele studentenkamer of een studentencomplex in een universiteitsstad. Neem een kijkje op Track.be en ontdek ons ruime aanbod aan studentenkamers.

Investeren in vastgoed

Download de gratis gids over investeren in vastgoed in 2023